[26. dan vojne] Ruski vojaki streljali na neoborožene protestnike v okupiranem mestu Herson

Ruska vojska je napadla protestnike v mestu Herson.

Iz Ukrajine prihajajo novice o nočnem obstreljevanju Kijeva, kjer v zadnjih dveh tednih ruske sile niso bistveno napredovale. Še posebej je bil na udaru zahod prestolnice. Z bombami so ruske sile obstreljevale stanovanjske stavbe in pa nakupovalno središče. BNO News poroča, da je bilo v bombnem napadu na nakupovalno središče v Kijevu ubitih najmanj osem ljudi. Vse bolj pa so glasne informacije, da bo napadla tudi beloruska vojska.

19.33 V bitki za Mariupolj sodelujejo tudi ekstremisti čečenskega predsednika Ramzana Kadirova.

19.30 Češka, Estonija, Poljska, Gruzija, Francija, Nemčija, Irska, Litva, Latvija, Nizozemska, Švedska, Velika Britanija in ZDA so danes podpisale skupno izjavo o okrepitvi ukrajinske zračne obrambe.

19.25 Ruske oblasti so svojim znanstvenikom prepovedale udeležbo na tujih konferencah. Rusija se s potezami Vladimirja Putina vse bolj vrača v izolacijo in čase nekdanje Sovjetske zveze, ko je bilo potovanje v tujino, razen redkim izjemam, prepovedano.

19.20 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes dejal, da Ukrajina ne more izpolniti “ruskih ultimatov”, saj da želi Moskva “uničiti” njegovo državo. Rusija je dan prej od Ukrajine zahtevala, naj se preda in oblegano pristaniško mesto Mariupolj prepusti ruskim silam. Te še naprej obstreljujejo tudi druga večja ukrajinska mesta.

19.00 V ruskem obleganju Harkova je umrl Boris Romančenko. 96-letnik je preživel nacistična taborišča, med bombardiranjem bloka so ga ubili ruski okupatorji.

Image

17.00 V okupiranem mestu Herson na jugu Ukrajine so ruske vojaške sile streljale na neoborožene protestnike v središču mesta, poleg tega so uporabili tudi granate. Po poročanju ukrajinskega medija Most je bilo pri napadu več ranjenih. Kako brutalno je izgledalo obstreljevanje, si lahko ogledate na spodnjem posnetku.

16.55 Nemška ministrica za zunanje zadeve Annalena Baerbock je naznanila, da se mora Evropska unija pripraviti na 8-milijonski val beguncev iz Ukrajine. Kar 10 milijonov Ukrajincev je že preseljenih znotraj države in v tujino. Baerbockova je Ukrajini zagotovila vojaško pomoč Evropske unije v višini 1,1 milijarde evrov.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock (foto: EPA)

16.50 Ukrajinske oblasti obtožujejo Moskvo, da so ugrabili 2389 otrok iz okupiranega Donbasa in jih nezakonito odpeljali v Rusijo.

16.10 Pogajanja med ukrajinsko in rusko delegacijo so se nadaljevala tudi danes. Pogovori prek videopovezave so trajali uro in pol, je sporočila ukrajinska stran. V Moskvi sicer ocenjujejo, da na njih ni prišlo do pomembnega napredka in za zdaj ne vidijo možnosti za srečanje na najvišji ravni, poročajo ruski mediji. Pogovori med rusko in ukrajinsko delegacijo so danes trajali uro in pol, nato pa so se nadaljevali v okviru delovnih skupin, je sporočil vodja poslanske skupine vladajoče ukrajinske stranke Služabnik naroda Davida Arahamia, ki ga je navedel ukrajinski časnik Ukrajinska pravda.

15.45 Moskovsko sodišče je danes sprejelo prepoved delovanja družbenih omrežij Instagram in Facebook, ki jima očita skrajne aktivnosti. Obe omrežji sta bili sicer v Rusiji že blokirani, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prepoved sledi odločitvi tehnološkega velikana Meta, ki ima v lasti družbeni omrežji Facebook in Instagram, da dovoli pozive k nasilju proti ruskim vojakom v Ukrajini. Tudi Twitter v Rusiji ni več dostopen. Sprva ni bilo znano, ali bo odločitev sodišče vplivala tudi na Whatsapp, ki si ga lasti Meta, vendar so tožilci pojasnili, da prepoved ne vpliva na aplikacijo za pošiljanje sporočil. Obenem so zagotovili, da ne bodo preganjali ljudi ali organizacij zaradi skrajnih dejanj, če bodo uporabljali Facebook ali Instagram, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Aktivisti so sicer kritični do vse bolj obsežne cenzure spleta v Rusiji.

Foto: epa

14.05 Ključno pristaniško mesto Odesa ob Črnem morju je bilo po navedbah prvič od začetka ruske invazije na Ukrajino tarča napada. Doslej so ji ruski agresorji prizanesli, danes pa naj bi napadli stanovanjska poslopja na obrobju mesta. O žrtvah sicer iz mesta ne poročajo, bi pa naj na prizorišču izbruhnil požar. Po navedbah ukrajinskega časnika Kyiv Independent naj bi Rusi na milijonsko Odeso obstreljevali z vojaških ladij v Črnem morju. Pred tem je nemška tiskovna agencija dpa davi poročala, da iz Odese poročajo o povečani aktivnosti ruskih brezpilotnih letalnikov. Nekatere od njih naj bi ukrajinski vojski uspelo sestreliti, a teh navedb ni bilo mogoče neodvisno potrditi.

13.00 Evropska centralna banka (ECB) po besedah njene predsednice Christine Lagarde kljub vojni v Ukrajini pričakuje rast obsega bruto domačega proizvoda v državah z evrom. Vojna bo sicer imela posledice za območje evra, vendar pa ECB tudi po najbolj črnem scenariju pričakuje gospodarsko rast, je danes v Parizu dejala Lagardova.

12.45 Revija Time je izdala novo številko z naslovnico: Z Rusijo je konec. Za vedno.

Image

12.40 V jedrski elektrarni v Černobilu so prvič od ruske zasedbe območja nuklearke uspeli opraviti rotacijo osebja, je danes sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). Pojasnili so, da so jim ukrajinske oblasti sporočile, da se je polovica osebja po štirih tednih dela v nedeljo vrnila domov, delo pa je začela druga ukrajinska ekipa.

11.45 Številni skušajo še vedno ubežati spopadom. V nedeljo je po humanitarnih koridorjih iz več ukrajinskih mest zbežalo 7295 ljudi, od tega jih je skoraj 4000 zbežalo iz Mariupolja v Zaporožje, je v nedeljo zvečer sporočila namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk. Od dogovorjenih sedmih koridorjev so štirje varni in v uporabi, je dodala. Danes naj bi medtem vzpostavili osem koridorjev, po katerih bodo z avtobusi iz mest vozili civiliste, tja pa pomoč, je povedala Vereščukova, a dodala, da med njimi ni koridorja iz oziroma v Mariupolj. Vzporedno pa se nadaljujejo tudi diplomatski napori za končanje vojne. Pogajanja med ukrajinsko in rusko delegacijo preko video povezave se bodo tako nadaljevala tudi danes.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v nedeljo znova izrazil pripravljenost na srečanje z ruskim agresorjem Vladimirjem Putinom. Po svojem nagovoru v izraelskem knesetu pa je ocenil, da bi Izrael lahko posredoval med stranema in tudi gostil srečanje na visoki ravni, morda v Jeruzalemu. Izraelski premier Naftali Benet namreč išče rešitev za to, je dejal Zelenski v videu, ki ga je objavil v nedeljo.

11.40 Nadzorna kamera je ujela eksplozijo ruske granate v polni trgovini z ljudmi v Harkovu.

11.20 Ukrajinska vojska je medtem v svojem dnevnem poročilu sporočila, da so v nedeljo uničili sedem ruskih tarč, med drugim letalo in drone. Opazili so še, da ruske sile vse manj uporabljajo letala, so pa povečali uporabo brezpilotnih letalnikov, poroča dpa, ki opozarja, da teh navedb niso uspeli preveriti. Spodnja razpredelnica po informacijah ukrajinskih sil prikazuje ruske vojaške izgube do današnjega dne.

Image

11.16 Iz mesta Sumi so medtem poročali o uhajanju amoniaka, ki pa so ga že omejili. Regionalni poveljnik vojske Dmitro Šivicki je na uhajanje opozoril preko Telegrama in pozval vse bližnje prebivalce, naj se zatečejo v kleti ali nižja nadstropja, saj je plin lažji od zraka in se dviga. V ruskem obstreljevanju je bil zadet 50-tonski rezervoar amonijaka v tovarni Sumihimprom, oblak plina je zajel območje okoli 2,5 kilometra okoli tovarne. En delavec v tovarni je bil poškodovan.

Image

11.15 V Kijevu so bombe zadele stanovanjske stavbe in nakupovalno središče, pri čemer so izbruhnili požari. Umrlo naj bi najmanj osem ljudi. Reševalci se trenutno še prebijajo skozi ruševine in iščejo morebitne preživele. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je po eksploziji nastal velik krater, 10-nadstropna zgradba je popolnoma uničena. Ruske sile vztrajajo pri ofenzivi na Kijev, čeprav v zadnjih dveh tednih tam niso bistveno napredovale. O največ spopadih poročajo s severozahoda in vzhoda prestolnice. Kijevski župan Vitalij Kličko je dopoldne sporočil, da bo v mestu od drevi do srede zjutraj znova veljala policijska ura.

Image

11.00 Iz mesta Rivne na zahodu Ukrajine poročajo, da je bil tarča ruskega raketiranja vadbeni center ukrajinske vojske. Nanj naj bi padli dve raketi, je povedal predstavnik lokalnih oblasti Vitalij Koval.

10.45 V Lvov je prispel tudi italijanski dopisnik ter dopisnik Demokracije Marco Gombacci. Kot je zapisal na Twitterju so se sirene v današnjem jutru oglasile že trikrat, vse glasnejše so informacije o možnem napadu iz Belorusije.

09.55 Ameriški predsednik Joe Biden, ki se bo ta teden mudil v Bruslju, bo obiskal tudi vzhodno krilo zveze Nato. Po vrhu Nata, EU in držav G7 v četrtek bo odpotoval v Varšavo, kjer se bo srečal s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo. Ob tem so v Beli hiši v nedeljo zavrnili možnost, da bi Biden obiskal tudi Ukrajino.

09.50 Po nočnem obstreljevanju Kijeva in nakupovalnega središča so se z jutrom prikazale posledice uničujočega ruskega bombnega napada.

8:00 Ukrajina je sporočila, da ne pristaja na ruski ultimat in ne preda obleganega pristaniškega mesta Mariupolj. “O predaji orožja ne moremo govoriti. O tem smo že obvestili rusko stran,” je namreč po poročanju STA sporočila namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk. V nedeljo zvečer je namreč Rusija od Ukrajine zahtevala, da naj vojska odloži orožje in v ponedljek zjutraj zapusti mesto. Zahtevali so, da do 3. ure zjutraj pisno sporočijo svojo odločitev.

7:00 Varnostno nadzorne kamere so posnele trenutek, ko so ruske sile napadle nakupovalno središče Retroville v Kijevu. Župan prestolnice Vitali Kličko je preko Telegrama sporočil, da gasilci gasijo velik požar na mestu napada.

Napad je povzročil požar v več nadstropjih nakupovalnega centra, ki se nahaja v okrožju Podilsky na severozahodu mesta, in zažgal več vozil, so na Facebooku navedle službe za nujne primere. Vojaki so po napadu obkrožili prizorišče in novinarjem ter ostalim naročili naj se umaknejo zaradi morebitne nevarnosti. Sprva so poročali o eni smrtni žrtvi, nato pa je število naraslo na najmanj šest.

Stanovalci, ki živijo v bližnji stavbi, so povedali, da so pred nekaj dnevi v bližini nakupovalnega centra videli mobilni raketomet. Kijev je v zadnjem tednu prizadel niz napadov, vključno z napadom na stanovanjsko stavbo v nedeljo, v katerem je bilo ranjenih pet ljudi.

5:00 Izrael si prizadeva posredovati med Ukrajino in Rusijo in bi lahko predstavljal prizorišče prihodnjih mirovnih pogajanj na najvišji ravni, je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. “Izraelski premier, gospod Bennett, poskuša najti način za pogovore,” je zatrdil v video nagovoru Ukrajincev.  “Hvaležni smo za njegova prizadevanja, tako da se bomo prej ali slej začeli pogovarjati z Rusijo, morda v Jeruzalemu. To je pravi kraj za iskanje miru, če je le mogoče,” je dejal.

4:00 Prišlo je do puščanja amoniaka v kemični tovarni v obleganem severovzhodnem mestu Sumi. Lokalne oblasti so pojasnile, da je temu tako zaradi ruskega obstreljevanja. Puščanje amoniaka naj bi že ustavili.

3:45 Ameriški predsednik Joe Biden bo v petek obiskal Poljsko po srečanju z zaveznicami Nata in EU, je sporočila Bela hiša. Na Poljskem se bo Biden sestal s predsednikom Andrzejem Dudo v Varšavi, da bi razpravljal o humanitarnem odzivu na vojno v Ukrajini. “Predsednik bo razpravljal o tem, kako se ZDA skupaj z  zavezniki in partnerji odzivajo na humanitarno krizo in krizo človekovih pravic, ki jo je povzročila neupravičena in neizzvana vojna Rusije proti Ukrajini,” so sporočili iz Bele hiše.

Foto: epa

Biden naj bi v ponedeljek opravil pogovor s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, nemškim kanclerjem Olafom Scholzom, italijanskim premierjem Mariom Draghijem in britanskim premierjem Borisom Johnsonom. V sredo bo odpotoval v Bruselj, kjer se bo udeležil vrha Nata in Evropskega sveta ter srečanja G7. Vendar pa ne namerava potovati v Ukrajino, je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše.