[27. dan vojne] Zelenski poziva Putina k neposrednim pogovorom v “kateri koli obliki”

Foto: Facebook

V teku je 27. dan vojne v Ukrajini in v veliki želji celega sveta po končani moriji, ki divja v Ukrajini, je predsednik Volodimir Zelenski pozval k neposrednim pogovorom z ruskim kolegom kot ključu za konec vojne. Ukrajina in Rusija sta opravili več krogov pogovorov prek videokonferenc, vendar doslej brez večjega preboja, Zelenski pa je ponovil, da so zdaj potrebni neposredni pogovori z ruskim kolegom “v kakršni koli obliki”, čeprav Joe Biden meni, da je Putin “potisnjen ob zid”.  Napadeno mesto Makariv, ki se nahaja 60 kilometrov zahodno od Kijeva, po zadnjih podatkih ostaja ukrajinsko.

15:00 Ukrajinski mediji poročajo o izginotju Ukrajinskega fotoreporterja Maksa Levina. Kot pravi njegov prijatelj, fotograf Markiian Lyseiko, Levin ni dosegljiv od 13. marca, ko je odpotoval na območje severno od Kijeva, da bi fotografiral tamkajšnje sovražnosti.

14:35 Predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je treba Ukrajini povedati, ali bo država kmalu sprejeta v Nato. »Obstajajo države Nata, ki nam želijo zagotoviti varnost, a nam žal ne morejo omogočiti članstva v zavezništvu. Toda pripravljeni so narediti to, kar bi (NATO), če bi bili člani zavezništva. Verjamem, da je to dober kompromis,” je doda

14:00 Protestniki v Hersonu, ki so ga okupirali Rusi, so imeli shod, na katerem so jih napadli s solzivcem. Ruske sile so proti protestnikom uporabile solzivec, poroča Suspilne Kherson. Od padca mesta 2. marca v Hersonu redno potekajo neoboroženi protesti proti ruski okupaciji.

13:00 Ministrstvo za notranje zadeve je na Telegramu objavilo, da je v ponedeljek policija regije Kijev skupaj z lokalnimi vladnimi organi, reševalci in Rdečim križem evakuirala državljane z začasno zasedenih ozemelj okrožja Brovary na varnejša območja. Tako so iz vasi Velika Dimerka, ki je bila obstreljena, evakuirali več kot 4370 domačinov, med njimi 1873 otrok. Z nevarnih območij je civiliste prepeljalo več kot 40 avtobusov in skoraj 640 osebnih avtomobilov.

Foto: Telegram

12:00 Generalštab oboroženih sil Ukrajine je na Facebooku objavil, da je sovražnik izgubil tudi 509 tankov, 1.556 oklopnih transporterjev, 252 topniških sistemov, 80 MLRS, 45 sistemov za protiletalsko bojevanje, 99 letal, 123 helikopterjev, 1.030 vozil. ladje/čolne, 70 rezervoarjev za gorivo, 35 UAV operativnega in taktičnega nivoja, 15 enot posebne opreme”.

11:00 Nezakonita odstranitev 2389 ukrajinskih otrok iz Donecke in Luganske regije v Rusijo ni pomoč, ampak ugrabitev. To je na Twitterju zapisalo ameriško veleposlaništvo v Ukrajini , poroča Ukrinform. “Po podatkih ukrajinskega zunanjega ministrstva so ruske sile nezakonito prepeljale 2.389 ukrajinskih otrok iz Donecke in Luganske oblasti v Rusijo. To ni pomoč. Gre za ugrabitev,” piše v poročilu. Kot je poročal Ukrinform, je ministrstvo za zunanje zadeve obvestilo, da so ruske sile nezakonito odpeljale 2389 ukrajinskih otrok z začasno okupiranih ozemelj Donetske in Luganske regije v Rusijo in pozvalo mednarodno skupnost, naj se nemudoma odzove.

10:40 Zelenski je po poročanju tujih medijev v svojem zadnjem nagovoru dejal, da mora Evropa narediti vse, da se Rusija ne bi počutila kot vladar sveta, pri čemer je izpostavil pomembnost sankcij, “smo v kleteh, brez vode, brez hrane, naša podjetja so prenehala delovati, ne moremo na sprehod po Kijevu ponoči, na večerjo v naši najljubši restavraciji. Naj začutijo to bolečino.Ne gre za bombardiranje ali uničenje naroda z raketami,” je dejal Zelenski.

10:00 V regiji Harkov je ruski tank sestrelil avto z družino v njem, pri čemer so ubili tri osebe, vključno z 9-letno deklico. “V regiji Harkov je ruski tank sestrelil avto z družino z dvema otrokoma. Družina je kričala, da sta civilista in mahala z belo zastavo, a njihov trud je bil zaman. Starša in 9-letna deklica sta bila umrl, 17-letnik pa je bil poškodovan,” je na Facebooku objavilo generalno tožilstvo, poročajo ukrajinski mediji. Zaradi oborožene agresije Ruske federacije na Ukrajino je bilo 22. marca zjutraj ubitih skupno 117 otrok. Največ jih je bilo ubitih v regiji Kijev (58) in regiji Harkov (40).

09:00 Državna služba za nujne primere Ukrajine je na Facebooku objavila, da so bile v ponedeljek uničene tri zasebne stanovanjske hiše, poškodovanih je bilo še 10 hiš in dve gospodarski poslopji v sovražnikovem obstreljevanju dveh naseljenih krajev skupnosti Malin, okrožje Korosten v regiji Žitomir.

Tovarna oklepnih vozil v Žitomirju je bila uničena (foto: Twitter)

08:30 V ponedeljek sta dve ruski ladji obstreljevali obalo Odese in pri tem poškodovali več zasebnih gospodinjstev in stolpnico. O žrtvah niso poročali. Ukrajinske oborožene sile so odgovorile z ognjem in jih odgnale od obale. Osebje ruskih mornariških enot, ki so se pripravljale na napad na mesto Odesa, so ukrajinske oborožene sile uničile v bližini Mikolajeva in Mariupola.

07:45 Namestnik vodje mestne uprave Kijeva Mikola Povoroznik je v ponedeljek povedal, da je od rojenih dojenčkov 427 fantov in 380 deklet, poročajo ukrajinski mediji.

07:00 Ruske sile od začetka obsežne invazije na Ukrajino popolnoma uničijo 651, delno poškodujejo skoraj 4000 domov. V intervjuju za tiskovno agencijo Ukrinform je namestnik vodje državne službe za nujne primere Ukrajine Roman Primuš dejal, da številke odražajo hiše, poškodovane od 24. februarja. Te številke ne vključujejo hiš, poškodovanih na začasno okupiranih ozemljih ali ki jih ni bilo mogoče oceniti zaradi nevarnosti ogroženosti.

V mestu Makariv so dvignili ukrajinsko zastavo. (foto: Twitter)

06:00 Rusija je v 24 urah opravila 300 letalskih poletov nad Ukrajino. Visoki ameriški uradnik je po poročanju tujih medijev v ponedeljek na konferenci dejal, da čeprav se je pogostost poletov vojaških letal s strani Rusije povečala, še vedno ni dosegla premoči v zraku. Medtem ko se je povečalo tudi število letov ukrajinskih vojaških letal, številke niso razkrite. Sirene so bile medtem aktivirane v mestih Sumy, Mikolaiv, Ternopil, Poltava, Kirovohrad, Harkov, Zaporižija, Lvov, Ivano-Frankivsk, Zakarpatja, Černivtsi, Dnepropetrovsk, Rivne, Volin, Čerkasi, Hmelnitki, Kmelnitsk, Odesa in Odesa, Kralovim in Slov.

04:30 Preiskava, ki jo je v ponedeljek objavila Fundacija za boj proti korupciji ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, trdi, da je jahta Šeherezada, ki je zasidrana v zahodnem italijanskem pristanišču Marina di Carrara, najverjetneje v lasti ruskega diktatorja Vladimirja Putina. Preiskava je pokazala, da je veliko članov posadke Rusov in skoraj ducat jih je mogoče identificirati kot člane ruske zvezne zaščitne službe (FSO) – vladne agencije, ki ščiti VIP osebe in državno premoženje. 140-metrska jahta je 13. največja na svetu in se ponaša s šestimi nadstropji, dvema heliodroma, bazenom in zdraviliščem.

03:45 Dve agenciji Združenih narodov, UNICEF in UNHCR, sta na različnih mestih vzdolž ukrajinske meje v sosednjih državah ustanovili centre Blue Dot, ki so varni prostori za otroke in ženske na enem mestu. Samo od 24. februarja do 17. marca je bilo ugotovljenih več kot 500 otrok brez spremstva, ki so prečkali iz Ukrajine v Romunijo. Pravo število ločenih otrok je verjetno veliko večje.

Madžarski zunanji minister Peter Szijarto (foto: epa)

Kljub ideji o zaprtju zračnega prostora nekaterih, ostale jasno ostajajo proti. Ena izmed njih je tudi Madžarska, ki nasprotuje območju prepovedi letenja nad Ukrajino, embargu na rusko energijo.  Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je po poročanju tiskovne agencije Hirado v ponedeljek obsodil sankcije EU proti ruski energiji in dejal, da “ogrožajo varnost oskrbe Madžarske z energijo”. Izrekel se je tudi proti pošiljanju mirovnih sil v Ukrajino in vzpostavitvi območja prepovedi letenja, pri čemer je navedel nevarnost vojne. Medtem v Pentagonu ZDA in druge države razpravljajo o zagotavljanju “zračne obrambe dolgega dosega” Ukrajini.  Tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby je v ponedeljek dejal, da v ZDA potekajo “aktivna posvetovanja” z drugimi državami, da bi Ukrajini zagotovile orožje, ki bi ga lahko uporabljale.