fbpx

749 odtisov škornjev: Svet se po 75 letih spominja ameriških vojakov, ki so jih ubili nacisti med pripravo na Dan D!

Slapton Sands (Foto: Facebook)

V Devonu so v spomin na ameriške vojake, ki so jih pred 75 leti umorili nacisti, položili odtise škornjev 749 ameriških vojakov. Vojaki so umrli med pripravo na Dan D 28. aprila, ko je bil konvoj kraljeve mornarice torpediran s strani nacističnih hitrih napadalnih čolnov. V tej vaji je umrlo več vojakov kot med samim pristankom ob Dnevu D.

V počastitev spomina na ameriške vojake, ki so jih nacisti umorili v britanskih vodah, so na plaži v bližini Devona kot umetniško instalacijo ob 75. obletnici dogodka položili 749 odtisov škornjev. 28. aprila 1944 so bili napadeni na konvoju britanske kraljeve mornarice, ki ga je torpedirala flota nemških napadalnih čolnov, navaja Daily Mail. Instalacijo, ki se širi prek 50 metrov, je pripravil Martin Barraud in je med drugim namenjena zbiranju sredstev za zaposlovanje veteranov.

Operacija Tiger (Foto: Facebook)

Operacija Tiger je potekala v strogi tajnosti
Vaja je bila poimenovana Tiger, po njej pa so poročali le o imenu zaradi stroge tajnosti pristankov ob Dnevu D. V tej vaji je umrlo več vojakov kot ob samem Dnevu D, vojakov pa v konvoju britanske mornarice ni spremljal noben rušilec, ki bi jih lahko zaščitil pred Nemci. Pam Willis, ki je bila v času dogodka, ki se je odvijal blizu njenega doma stara 10 let, se danes spominja: “Ameriški vojaki so prišli k nam in se z nami pogovarjali. Dajali so nam sladkarije in stripe, a nato so nenadoma izginili. Sploh nismo vedeli, da se je operacija Tiger odvijala, a moj oče, ki je bil v opazovalnih silah mornarice in je opazil reševalna vozila pri Slapton Sandsu, je vedel, da se je nekaj zgodilo.” Preden se je sama vaja začela, so njeno družino z območja evakuirali.

Slapton Sands (Foto: Facebook)

J. Ž.