fbpx

Absurd brez primere! Švedska cerkev je naredila Jezusa Kristusa kar spolno nevtralnega?!

Foto: iStock

“Hen” je spolno nevtralen osebni zaimek v švedščini, ki je nekakšna alternativa tako zaimkoma hon (ona) kot han (on). 

Pred božičnim večerom je švedska cerkev v Västeråsu objavila oglas v enem od lokalnih časnikov, s katerim je vabila k praznovanje rojstva Jezusa Kristusa, Božjega sina. Toda v oglasu so Jezusa poimenovali kar “hen”, zaradi česar so bili mnogi nadvse besni. “Nismo se želeli hipno odločiti za spol majhnega otroka,” je arogantno dejala vikarka Susann Senter, ki je ob tem še pojasnila, da je odločitev deloma posledica cerkvenega programa enakega obravnavanja.

Pod poglavjem “Novorojeni” so povabili prebivalce, naj praznujejo Jezusovo rojstvo tako, da se zberejo ob božičnih jaslicah, imajo mašo in poslušajo božično glasbo. “Dobrodošel, Jezus! Na božični dan, 25. decembra, se je rodil Jezus, dolgo pričakovani otrok. “Hen” se je rodilo med potovanjem srečnih staršev Marije in Jožefa,” je pisalo v oglasu.

Alah ostaja moškega spola, Bog ne
In kaj na oglas poreče Susann Senter? Ta svoje stališče brani z besedami, da je celotna švedska cerkev v Västeråsu v zadnjem času intenzivno sodelovala v programu enakosti spolov. “Za vse zaposlene smo namenili dva delovna dneva, v katerih smo govorili o enakem obravnavanju,” povzema njene besede Speisa ter dodaja, da so nedavno na Švedskem “spolno nevtralnemu procesu” podvrgli celo Boga, ki ga nič več ne poimenujejo “On” ali “Gospod”, temveč z dogovorjeno nevtralno besedo. Medtem pa imami na Švedskem nimajo nobenega namena “raz-spoliti” Alaha in ga “odrešiti njegove moškosti”.

M. S.