Afera Kuverta: Potem ko si je doma osramočeni Kos napolnil žepe na račun NLB, zdaj ščiti korupcijo po Balkanu!

Drago Kos (Foto: STA)

Medtem ko se je Kosov ugled v Sloveniji dobesedno stalil, ko je bila javnost obveščena o tem, kako si je polnil žepe na račun državne NLB in ko je prišlo na dan, da je KPK pod njegovim vodstvom kar 17-krat kršila zakonodajo, pa na Balkanu o tem še niso obveščeni ali pa se za to ne zmenijo. Kot kaže, imajo sami dovolj težav s korupcijo; v Črni gori tako razburja afera Kuverta, v okviru katere tožilstvo preiskuje domnevno podkupovanje. Znani podjetnik naj bi bivšemu županu Podgorice izročil kuverto z denarjem, zdaj pa se želi v zadevo vmešati še odbor za antikorupcijo črnogorskega parlamenta. Zakaj naj bi omenjeni odbor pri tem prekoračil svoje pristojnosti, pa je za Vijesti pojasnjeval kar Kos!

Zloglasni nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos poleg svojih poslov na račun Nove Ljubljanske banke najde čas tudi za “balkanske posle”. Črnogorske Vijesti so tako v četrtek poročale, da je Kos, ki ga opišejo kot neodvisnega strokovnjaka za korupcijo, ocenil, da tamkajšnji parlamentarni odbor za antikorupcijo nima zakonskih pristojnosti za poizvedovanje o preiskavi v zvezi z odmevno afero Kuverta. Na stran tožilstva se je Kos postavil takole: “Tožilstvo je avtonomno, da opravlja svoje delo, in politika se tu nima kaj vmešavati. Potem, ko se zadeva zaključi, lahko poizveduje tožilstvo, če to želi. Menim, da ne obstaja zakonska podlaga za ravnanje skupščinskega odbora. Čeprav je odbor za antikorupcijo, nima pravice, da se vmešava v neodvisne organe.”

V odmevni aferi Kuverta naj bi podjetnik izročil denar županu Podgorice
Člani odbora za antikorupcijo so namreč zahtevali, da specializirani državni tožilec Milivoje Katnić septembra pride na zaslišanje ter da pred tem dostavi izsledke preiskave Kuverta. Ta je to zavrnil, pri čemer se je skliceval na 147. člen tamkajšnjega zakona o državnem tožilstvu, ki pravi, da tožilstvo ni dolžno poročati omenjenemu parlamentarnemu odboru, še posebej pa ne o tekočih zadevah in njihovi vsebini. Odbor je nato zahteval pojasnilo predsednika skupščine, kolegij pa ni sprejel končnega stališča o Katnićevi zavrnitvi, da odboru dostavi omenjeno posebno poročilo. Slednje je nato odbor zahteval od vrhovnega državnega tožilca Ivice Stankovića, rok pa so mu postavili 4. septembra. Naslednja seja delovnega telesa je namreč predvidena za 11. september, na njej pa so nameravali obravnavati posebno poročilo tožilstva.

Slavoljub Stijepović (Foto: Facebook)

Pri vsej tej zadevi se gre za odmevno afero Kuverta, v kateri je specializirano državno tožilstvo razširilo preiskavo še na bivšega župana Podgorice Slavoljuba Stijepovića in pobeglega predsednika skupine Atlas Duška Kneževića. Kot pojasnjuje tožilec Katnić, je še prezgodaj za obtožnico, saj se še zbirajo dokazi glede izvora denarja, ki naj bi ga Knežević predal Stijepoviću za račun Demokratske partije socijalista in Mila Đukanovića. Šlo je za 100 tisoč dolarjev, vse pa je ujela kamera!

Črna gora je dosegla napredek na področju pravosodja, a jo čaka še veliko dela
“Ne vem, kako bi oni dobili to poročilo, ki se nanaša na preiskavo. Ne glede na to, kaj bi v njem pisalo, je to izključno stvar tožilstva in nikogar drugega. Vse, kar pojasnjujem, je načelo, ne spuščam se v to, ali je tožilstvo opravilo svoje delo. A načelno, tožilstvo o tekočih zadevah ne bi smelo poročati niti parlamentu niti vladi,” je še povedal Kos. V zadnjem poročilu Evropske komisije glede napredka Črne gore pri približevanju Evropski uniji je bilo sicer ugotovljeno, da je država dosegla napredek na področju pravosodnega sistema, a neizbežno bo treba izboljšati še zakonodajne okvire s področja profesionalizma v pravosodju in njegove neodvisnosti ter uveljavitve slednjega v praksi.

KPK v času Kosovega vodenja često kršila zakonodajo
A medtem, ko se Kos v tujini predstavlja kot ugleden neodvisni strokovnjak, doma uživa popolnoma drugačen ugled. Samo spomnimo naj, da je že pred časom v javnosti izbruhnil podatek o tem, da je Kos pri NLB, ki smo jo davkoplačevalci dokapitalizirali z milijardami evrov, za uro svetovanja prejemal vrtoglavih 250 evrov, potem pa je znižal znesek na 218 evrov. Kar polovica podjetij, ki jih je Kosovo podjetje R.U.R. navajalo kot reference, je končala v stečaju. A brezmadežno ni bilo niti njegovo vodenje KPK. Računsko sodišče je namreč pred časom ugotovilo, da je KPK zagrešila kar 17 kršitev zakonodaje v času preteklih dveh mandatov. KPK se je sicer pritožila na ugotovitve računskega sodišča, vendar je to vztrajalo pri svojem negativnem mnenju o delovanju komisije. Porevizijsko poročilo komisije je ugotovilo, da je trenutno vodstvo odpravilo skoraj vse nepravilnosti, razen dveh, o teh pa je dejalo, da so spremembe zadovoljive.

Je Kos Štefanecu nudil “pomoč”, da bi ga odvrnil od odpiranja omar z okostnjaki?!
Trenutni predsednik Boris Štefanec je namreč na seji mandatno-volilne komisije že pred skoraj tremi leti, kot smo takrat poročali na Nova24TV, pojasnil, da mu je kmalu po imenovanju na mesto predsednika KPK pomoč ponudil Kos, ki je bil v tistem času predsednik delovne komisije pri OECD, za podkupovanje tujih javnih uslužbencev. “Od prevzema moje funkcije je bil do mene zelo prijazen, dvakrat me je tudi obiskal na sedežu komisije, mi pri tem izražal tudi svojo podporo in ponujal pomoč delovne skupine OECD, a to samo do trenutka, ko je postalo javno znano, da komisija preiskuje svetovalne pogodbe v NLB in v tem okviru, v tej preiskavi, tudi sodelovanje družbe R.U.R. d.o.o., katere večinski lastnik je gospod Drago Kos,” je takrat razkril Štefanec in dodal, da se je šele potem nanj in na delovanje komisije usul plaz kritik, v gonjo pa so se vključile številne institucije.

Rok Krajnc

 • Antonius

  Če bi kriminalisti, tožilstvo in pravosodje
  delali tisto za kar jih plačujemo, bi moral biti kriminalni Kos na Dobu že vsaj dve leti nazaj *kuvertiran*.

 • antimur

  Brez takšnih barab kot je Kos, bi Slovenija bila dosti lepša in uspešnejša. Takšna kučanistična pizda kot je ta kreten, bi moral biti doživljensko v temnici, pa še ne bi poravnal vseh računov do domovine. Verjamem, da še bo plačal, kajti vse se plača, vse se vrača.

  • Aresnica

   ……………………………………………Verjamem, da še bo plačal, kajti vse se plača, vse se vrača.

   Upam, da se bo to zgodilo, kar si napisal na koncu.
   ______________
   Lep pozdrav

 • Gabrijel Obid

  Kdo bi si mislil,da je taka baraba.Koliko takih še imamo?

  • Steiermark

   On je samo en drobcen delec vseh takšnih barab, ki so se dokončno vgnezdile v Sloveniji, čeprav samostojna in svobodna Slovenija nikoli , tako kot tudi njegovemu šefu, ni bila njihova intimna opcija…..No in takšne barabe se že selijo na balkan, upam, da jim bodo ostale, zvesto, sledile ter da bodo vsi končali, kot ena baraba izmed njih – srbski arkan!

 • Olga101

  Komunisti ups levičarji vedno “skrbijo” za “moralo” tako, da drugim pripisujejo lastna dejanja in svoj kriminal skrivajo kot kača noge!
  Zato pa zdaj obsodbe “sovražnega” govora (beri resnice) s strani tatinske murglske marionetne vlade in udbomafijskega sodstva, ki celo preganjanje poštene in strokovne sodnike!!!!
  Zanima me, če bo vrhovno sodišče, ki govor proti Romom definira kot sovražen, obsodilo komunistične zločince za sovražna DEJANJA – konkretno zločine – GENOCID nad Romi in tovariša Jankovića, ki si jemlje pravico odvzeti zločinsko pomorjeni Romom dobro ime in zadnje počivališče!???

 • Joško

  Kos je omenil tožilstvo kot neodvisen organ; pa to je višek cinizma.

 • GverilaStyle

  V Črni gori se naroben korak tragično konča!!!

 • Steiermark

  Jugosocialistično mafijski banditi morajo ščititi korupcijo, tudi na balkanu, ker to je edino kar jim zagotavlja “bodočnost”!

 • IZBIRA

  Od Vardara pa do Triglava, polni si žepe partija, z najbolj izprijeno od UDB, tudi s KOS-om, slovensko UDBO.

 • milanček

  upam, da ga bo balkanska mafija nasadila na kol, drugega si ne zasluži! ajmo balkanci, na posao!

 • Janez Kepic-Kern

  Sem ga videl – par tednov nazaj
  pri mizah lokala PLATANA – na KONGRESNEM TRGU.
  Ena
  mladostnica boj “srednjega” videza se je narejeno veselo pačila
  ob njegovi mizi
  pa neki možakarji so prihajali in odhajali od tiste mize.
  Ta
  sivolasi človek pa se je tipično “velikaško” lenobno vedel, delal lenobne “veličastne vnemarne” gibe itd.
  Nato
  pa je odšel.
  In vzdušje na vrtu Platane je bilo – lepše. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  POLETNI VTIS – NE POZNAM, NITI
  NE BI HOTEL POZNATI TEGA SIVOLASEGA ČLOVEKA.

 • Mojca pokraculja

  Hahaha bratstvo i jedinstvo i posle tita! Mafija potrebuje drugo bratsko mafijo da se ubrani pred “globoko” državo.Reference Draga Kosa so odlične, ne bi se ga branila niti Ndrageta.

  • dob

   Mafijska država si od mafijca dovoli svetovati o tem, ali naj mafijska politika spoštuje samostojnost mafijskega tožilstva, ki je povsem samostojen mafijski organ – ali pa naj ga ne spoštuje!
   Seveda je mafija dolžna spoštovati mafijske organe in jim zagotoviti svobodo samostojnega mafijskega odločanja, ker sicer, kakšna demokracija pa je to.

 • Dragan Krstič

  Še za časa YU se je ta koroška družina pisala Sraka ne vem pa zakaj so spremenili priimek na Kos.

 • IZBIRA

  To je bol tako kot komunisti na demokratičnih volitvah.