fbpx

Afera Kuverta: Potem ko si je doma osramočeni Kos napolnil žepe na račun NLB, zdaj ščiti korupcijo po Balkanu!

Agent Globoke države Drago Kos (Foto: STA)

Medtem ko se je Kosov ugled v Sloveniji dobesedno stalil, ko je bila javnost obveščena o tem, kako si je polnil žepe na račun državne NLB in ko je prišlo na dan, da je KPK pod njegovim vodstvom kar 17-krat kršila zakonodajo, pa na Balkanu o tem še niso obveščeni ali pa se za to ne zmenijo. Kot kaže, imajo sami dovolj težav s korupcijo; v Črni gori tako razburja afera Kuverta, v okviru katere tožilstvo preiskuje domnevno podkupovanje. Znani podjetnik naj bi bivšemu županu Podgorice izročil kuverto z denarjem, zdaj pa se želi v zadevo vmešati še odbor za antikorupcijo črnogorskega parlamenta. Zakaj naj bi omenjeni odbor pri tem prekoračil svoje pristojnosti, pa je za Vijesti pojasnjeval kar Kos!

Zloglasni nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos poleg svojih poslov na račun Nove Ljubljanske banke najde čas tudi za “balkanske posle”. Črnogorske Vijesti so tako v četrtek poročale, da je Kos, ki ga opišejo kot neodvisnega strokovnjaka za korupcijo, ocenil, da tamkajšnji parlamentarni odbor za antikorupcijo nima zakonskih pristojnosti za poizvedovanje o preiskavi v zvezi z odmevno afero Kuverta. Na stran tožilstva se je Kos postavil takole: “Tožilstvo je avtonomno, da opravlja svoje delo, in politika se tu nima kaj vmešavati. Potem, ko se zadeva zaključi, lahko poizveduje tožilstvo, če to želi. Menim, da ne obstaja zakonska podlaga za ravnanje skupščinskega odbora. Čeprav je odbor za antikorupcijo, nima pravice, da se vmešava v neodvisne organe.”

V odmevni aferi Kuverta naj bi podjetnik izročil denar županu Podgorice
Člani odbora za antikorupcijo so namreč zahtevali, da specializirani državni tožilec Milivoje Katnić septembra pride na zaslišanje ter da pred tem dostavi izsledke preiskave Kuverta. Ta je to zavrnil, pri čemer se je skliceval na 147. člen tamkajšnjega zakona o državnem tožilstvu, ki pravi, da tožilstvo ni dolžno poročati omenjenemu parlamentarnemu odboru, še posebej pa ne o tekočih zadevah in njihovi vsebini. Odbor je nato zahteval pojasnilo predsednika skupščine, kolegij pa ni sprejel končnega stališča o Katnićevi zavrnitvi, da odboru dostavi omenjeno posebno poročilo. Slednje je nato odbor zahteval od vrhovnega državnega tožilca Ivice Stankovića, rok pa so mu postavili 4. septembra. Naslednja seja delovnega telesa je namreč predvidena za 11. september, na njej pa so nameravali obravnavati posebno poročilo tožilstva.

Slavoljub Stijepović (Foto: Facebook)

Pri vsej tej zadevi se gre za odmevno afero Kuverta, v kateri je specializirano državno tožilstvo razširilo preiskavo še na bivšega župana Podgorice Slavoljuba Stijepovića in pobeglega predsednika skupine Atlas Duška Kneževića. Kot pojasnjuje tožilec Katnić, je še prezgodaj za obtožnico, saj se še zbirajo dokazi glede izvora denarja, ki naj bi ga Knežević predal Stijepoviću za račun Demokratske partije socijalista in Mila Đukanovića. Šlo je za 100 tisoč dolarjev, vse pa je ujela kamera!

Črna gora je dosegla napredek na področju pravosodja, a jo čaka še veliko dela
“Ne vem, kako bi oni dobili to poročilo, ki se nanaša na preiskavo. Ne glede na to, kaj bi v njem pisalo, je to izključno stvar tožilstva in nikogar drugega. Vse, kar pojasnjujem, je načelo, ne spuščam se v to, ali je tožilstvo opravilo svoje delo. A načelno, tožilstvo o tekočih zadevah ne bi smelo poročati niti parlamentu niti vladi,” je še povedal Kos. V zadnjem poročilu Evropske komisije glede napredka Črne gore pri približevanju Evropski uniji je bilo sicer ugotovljeno, da je država dosegla napredek na področju pravosodnega sistema, a neizbežno bo treba izboljšati še zakonodajne okvire s področja profesionalizma v pravosodju in njegove neodvisnosti ter uveljavitve slednjega v praksi.

KPK v času Kosovega vodenja često kršila zakonodajo
A medtem, ko se Kos v tujini predstavlja kot ugleden neodvisni strokovnjak, doma uživa popolnoma drugačen ugled. Samo spomnimo naj, da je že pred časom v javnosti izbruhnil podatek o tem, da je Kos pri NLB, ki smo jo davkoplačevalci dokapitalizirali z milijardami evrov, za uro svetovanja prejemal vrtoglavih 250 evrov, potem pa je znižal znesek na 218 evrov. Kar polovica podjetij, ki jih je Kosovo podjetje R.U.R. navajalo kot reference, je končala v stečaju. A brezmadežno ni bilo niti njegovo vodenje KPK. Računsko sodišče je namreč pred časom ugotovilo, da je KPK zagrešila kar 17 kršitev zakonodaje v času preteklih dveh mandatov. KPK se je sicer pritožila na ugotovitve računskega sodišča, vendar je to vztrajalo pri svojem negativnem mnenju o delovanju komisije. Porevizijsko poročilo komisije je ugotovilo, da je trenutno vodstvo odpravilo skoraj vse nepravilnosti, razen dveh, o teh pa je dejalo, da so spremembe zadovoljive.

Je Kos Štefanecu nudil “pomoč”, da bi ga odvrnil od odpiranja omar z okostnjaki?!
Trenutni predsednik Boris Štefanec je namreč na seji mandatno-volilne komisije že pred skoraj tremi leti, kot smo takrat poročali na Nova24TV, pojasnil, da mu je kmalu po imenovanju na mesto predsednika KPK pomoč ponudil Kos, ki je bil v tistem času predsednik delovne komisije pri OECD, za podkupovanje tujih javnih uslužbencev. “Od prevzema moje funkcije je bil do mene zelo prijazen, dvakrat me je tudi obiskal na sedežu komisije, mi pri tem izražal tudi svojo podporo in ponujal pomoč delovne skupine OECD, a to samo do trenutka, ko je postalo javno znano, da komisija preiskuje svetovalne pogodbe v NLB in v tem okviru, v tej preiskavi, tudi sodelovanje družbe R.U.R. d.o.o., katere večinski lastnik je gospod Drago Kos,” je takrat razkril Štefanec in dodal, da se je šele potem nanj in na delovanje komisije usul plaz kritik, v gonjo pa so se vključile številne institucije.

Rok Krajnc