fbpx

Afganistanskega migranta, ki je ubil 15-letnico, v Nemčiji obsodili le na osem let in pol zapora

Fotografija je simbolična. (Foto: Twitter)

Sodišče v mestu Landau na jugozahodu Nemčije je danes neuspešnega prosilca za azil spoznalo za krivega umora 15-letnice in mu prisodilo osem let in pol zapora, saj so mu sodili kot mladoletniku. Obsojeni, domnevno Afganistanec, je bivše dekle decembra lani v kraju Kandel večkrat zabodel do smrti. Primer je v Nemčiji razgrel razpravo o migracijski politiki in sprožil niz protestov.

Sodišče je Abdula D., ki trdi, da je iz Afganistana, obsodilo zaradi umora in telesne poškodbe 15-letne Mie V. Mladenič je svoje nekdanje dekle 27. decembra lani v drogeriji v kraju Kandel na Pfalškem sedemkrat zabodel z 20-centimetrskim kuhinjskim nožem, njegovemu dejanju naj bi botrovalo ljubosumje, želel naj bi se maščevati, navaja portal Deutsche Welle.

Z dekletom sta bila namreč skupaj nekaj mesecev, ko ga je nato v začetku decembra zapustilo. Petnajstletnica se je nato skupaj s starši obrnila na policijo, ker jo je Abdul D. nadlegoval in ji grozil.

Odvetnik obsojenega, ki je svoje dejanje obžaloval, je že sporočil, da njegov klient sodbo sprejema in da se torej nanjo ne bo pritožil. Ob tem je odvetnik izrazil pričakovanje, da bodo Abdula D., potem ko bo odslužil del kazni, izgnali, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Migranta nastanili v sosesko, kjer je spoznal žrtev
Obsojeni je spomladi leta 2016 vstopil v Nemčijo. Takrat so ga registrirali kot mladoletnika brez spremstva. Najprej je bival v ustanovi za mladoletnike v okrožju Germersheim v Porenje-Pfalškem, nato pa so ga premestili v stanovanjsko skupnost v mestu Neustadt, v Kandelu je obiskoval šolo. Tam je tudi spoznal Mio V.

Ker oblasti domnevajo, da morilec v času umora še ni bil polnoleten, so mu sodili kot mladoletniku. Najvišja zagrožena kazen za umor, ki ga zagreši mladoletnik, je v Nemčiji 10 let zapora.

C. Š., STA