fbpx

Afganistanski talibani imajo novega vodjo, ki bo še naprej izvajal krvave napade

Foto: epa

Afganistanski talibani so sporočili, da imajo novega vodjo, ki je zamenjal v letalskih napadih ubitega Mullaha Akhtarja Mansourja.

Talibani so prvič priznali smrt svojega voditelja in hkrati za njegovega naslednika imenovali Mawlawija Haibatullaha Akhundzado. Sicer je o novi poti, ki jo bodo pod njegovim vodstvom ubrali militantneži, malo znanega, toda analitiki zanj pravijo, da je “nenavadna izbira”.

Dosedanji voditelj talibanov Mullah Akhtar Mansour je bil preteklo soboto ubit v napadih brezpilotnih ameriških letal v Pakistanu. Ameriške in afganistanske oblasti so izjavile, da je bil Mansour velika prepreka v mirovnih pogajanjih med talibani in afganistansko vlado. Med njegovo vladavino so samomorilski napadi talibanov postali še bolj drzni, poroča BBC.

Voditelji, ki bodo nadaljevali versko vojno
Novi voditelj Akhundzada je verski voditelj in nekdanji član talibanskega sodišča. Talibani so sporočili, da bo namestnik vodje sin nekdanjega vodje Mule Omarja skupaj s sedanjim namestnikom Sirajuddinom Haqqanijem. Slednji je poznan po svojem omrežju talibanov, ki v Afganistanu izvajajo najbolj krvave napade.

Zadnji samomorilski napadi so se zgodili v sredo, ko je bilo ubitih deset ljudi, štirje pa so bili ranjeni. Napadalec se je lotil avtobusa, ki je prevažal uslužbence sodišča v Kabulu.

M. P.