fbpx

Afriški migranti v trumah ilegalno prečkajo ameriško južno mejo

Foto: epa

Na tisoče afriških migrantov poskuša na hitro, preko mehiške meje, vstopiti v ZDA. Migranti želijo čez južno mejo ilegalno vstopiti v Združene države Amerike še pred inavguracijo novoizvoljenega predsednika Donalda Trumpa.

Skupaj z ilegalnimi migranti iz Srednje Amerike romajo tudi velike skupine Afričanov. Zbirajo se v mehiški pokrajini Tapachula, ki meji na Gvatemalo. Od tam si želijo po najkrajši poti doseči ZDA.

Val afriških migrantov se je povečal za nekaj tisoč odstotkov
V letu 2013 so obmejni policisti v Tapachuli zabeležili okoli 6 afriških migrantov na dan. V letošnjem letu pa opažajo na stotine migrantov. Samo v letu 2016 naj bi v regijo prispelo več kot 16.000 migrantov s Haitija in iz Afrike. Reuters poroča, da deportacija afriških ilegalnih migrantov predstavlja problem za mehiške oblasti, saj z mnogimi afriškimi državami nimajo diplomatskih vezi. Breitbart pa je poročal, da mehiške oblasti aktivno pomagajo ilegalnim migrantom na njihovi poti na sever.

Direktor izpostave Mednarodne organizacije za migracije v Tapachuli  Claudette Walls trdi, da je migrantski val nastal zaradi slabih ekonomskih razmer v Braziliji in Trumpove zmage v novembru lanskega leta.

Trump je že med volilno kampanjo napovedal, da bo na južni meji postavil zid. Kljub temu da se je v vmesnem času pustil omehčati in trdil, da bo postavil le ograjo, je sedaj zopet zavzel stališče, da je  treba zgraditi močan zid. Prav tako migrante skrbijo Trumpove besede, da bo začel z množičnimi deportacijami ilegalnih migrantov, ki že živijo v ZDA.

A. R.