fbpx

Zajeli aktiviste, ki so tihotapili migrante

Foto: epa

Aktivisti nevladnih organizacij so po navedbah makedonskim medijev migrantom pomagali ilegalno prečkati grško-makedonsko mejo in jim s tem skušali omogočiti nadaljevanje poti v Evropo. Skupaj z aktivisti in migranti je reko Suvo prečkalo najmanj 30 novinarjev.

Zaradi izrednih razmer ob zaprtju balkanske migrantske poti je več tisoč ljudi ostalo ujetih na meji med Makedonijo in Grčijo, saj jih makedonske oblasti ne spustijo v državo. Ker bivajo v slabih higienskih razmerah, jih želi veliko priti v Makedonijo na vse možne ilegalne načine, tudi preko reke.

Aktivisti migrantom pomagali čez mejo
Kot poroča makedonski portal MKD, naj bi aktivisti, pripadniki nevladnih organizacij in prostovoljci več sto migrantom pomagali, da ilegalno prečkajo mejo. Akcijo naj bi poimenovali Pohod upanja. Migrantom so delili tudi letake za pomoč pri ilegalnem prečkanju meje. S tem so jim kljub zaprtju balkanske poti poskusili omogočiti prehod v Evropo. Aretirane novinarje in aktiviste so prijeli in odpeljali v mesto Gevgelija, kar so potrdili tudi grški in makedonski policisti.

Ko je skupina okoli 700 do 800 migrantov prečkala reko Suvo, jih je spremljalo okoli 30 tujih novinarjev, in fotografov, po nekaterih podatkih naj bi jih bilo celo 70. Na makedonski strani reke pa jih je pričakala policija in vojska. Migrante so v posebne centre pospremili vojaki, novinarje pa je policija aretirala in zadržala. Med njimi je bilo več španskih, grških in britanskih novinarjev, med drugimi tudi fotograf Reutersa, poročajo tuji mediji.

Po poročanju makedonskih medijev naj bi aretirali celo okoli sto ljudi, večina pa naj bi bila državljanov Grčije in Nemčije.

Če ne plačajo kazni, v Makedonijo ne bodo smeli 6 let
Kot poročajo tuji mediji, naj bi vse oglobili z vsaj 260 evri kazni, po navedbah nekaterih celo s kaznijo 560 evrov, ter jim izrekli polletno prepoved vstopa v državo. V kolikor novinarji kazni ne bodo plačali, pa jim bo vstop v Makedonijo prepovedan kar za 6 let.

M. G.