Aktualni poljski predsednik Andrzej Duda prepričljivo zmagal v prvem krogu predsedniških volitev

Datum:

Aktualni poljski predsednik Andrzej Duda bo po vsej verjetnosti ponovil svoj uspeh izpred nekaj let in znova postal predsednik republike, saj je prejel kar 45,24 odstotka glasov. Njegov najnevarnejši tekmec Rafał Trzaskowski je dosegel zgolj 28,92 odstotka glasov, s čimer je ostal daleč zadaj na ciljni ravnini. V kratkem se obeta še drugi krog volitev, navedeni podatki pa se nanašajo na 87,16 odstotka preštetih glasov volilnih okrajev. 

Poljska državna volilna komisija je za javnost sporočila podatke glasovanja za predsednika republike, in sicer za 87,16 odstotka volilnih okrožij. Andrzej Duda (vladajoča stranka Pravo in pravičnost), aktualni poljski predsednik, je osvojil kar 45,24 odstotka glasov, s čimer je močno zamajal upe svojih tekmecev, širše pa tudi političnih nasprotnikov, da bi mu na tokratnih volitvah spodletelo. Če stvar prevedemo v številke, je Duda prejel kar 7.246.743 glasov, skratka preko sedem milijonov glasov. Po volilnem rezultatu najbližji protikandidat Rafał Trzaskowski (opozicijska Državljanska platforma) je prejel zgolj 28,92 odstotka glasov. Na tretjem mestu se nahaja Szymon Hołownia, ki je prejel 13,69 odstotka glasov, poroča PAP.

Preostali predsedniški kandidati so prejeli sledeči odstotek glasov: Krzysztof Bosak 6,79 odstotka, Władysław Kosiniak-Kamysz 2,46 odstotka in Robert Biedroń 2,12 odstotka glasov. Vsi preostali kandidati so prejeli manj kot 0,3 odstotka glasov. V drugem krogu poljskih predsedniških volitev, ki je načrtovan za 12. julija, pa se bosta pomerila zgolj aktualni predsednik Duda in župan prestolnice Varšave Trzaskowski.

Poljske predsedniške volitve, prvi krog, rezultat na podlagi štetja glasov v 87,16 odstotka okrožij. (Foto: posnetek zaslona)

Duda je na shodu njegovih podpornikov nedavno povedal, da LGBT ideologije ne misli podpirati, saj grozi z indoktrinacijo otrok in si prizadeva za spremembo družbe stran od tradicionalnih družinskih vrednot. “Želijo nas prepričati, da je LGBT kategorija ljudi, a gre za ideologijo,” je zbranim podpornikom v mestu Brzeg povedal Duda. “Spoštujem vse ljudi,” je še povedal, a poudaril, da ne bo podpiral take indoktrinacije. Predsednikovi komentarji so bili odziv na pogrom nad poslancem PiS Jacekom Żalekom, ki je v petek, 12. junija na komercialni televiziji TVN v intervjuju označil LGBT za ideologijo.

Andrzej Duda, predsedniške volitve na Poljskem. (Foto: epa)

Voditeljica programa je takoj prekinila prenos. Svojo odločitev je branila s trditvijo, da ne more dopustiti “razčlovečenja celotne kategorije ljudi”. Po Dudovih trditvah je ta incident pokazal, “kako močan je že sedaj tok odobravanja do LGBT ideologije.” Nedavno je Duda ravno tako razkril družinsko listino, ki se zavezuje, da bo ustavila indoktrinacijo otrok z LGBT in spolno izobrazbo. Listina ravno tako vsebuje dele, v katerih se brani zakon kot zvezo med moškim in žensko in nadaljnjimi zavezami za socialne transferje družinam.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Ukrajinci v treh dneh zrušili kar šest ruskih letal

Ukrajinske sile so v zadnjih dneh zrušile kar šest...

Luka Svetina odhaja z nacionalne televizije

"Drži, odhajam iz RTV. Ko dobiš bolj mamljivo ponudbo,...

Mursko Soboto in Gornjo Radgono zasedli jezni kmetje

Danes vsi evropski, med njimi tudi slovenski kmetje, izvajajo...

Medvedjev o umoru ruskega pilota: “Pes umre kot pes!”

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev se je odzval na...