Alep po izteku prekinitve ognja znova obstreljevan

foto: epa

Potem, ko se je v sirskem Alepu iztekla humanitarna prekinitev ognja, med katero Združeni narodi iz mesta niso uspeli evakuirati ranjencev, so tam znova izbruhnili spopadi. Po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice, boji potekajo na več točkah vzdolž meje med območji pod nadzorom upornikov oziroma režimskih sil.

Spopadi pa se nadaljujejo tudi z zračnimi napadi, kjer so bili v obstreljevanju okrožij, ki so pod nadzorom upornikov, ranjeni trije ljudje. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je mesto zapustila le peščica ljudi, kljub temu da je med enostransko prekinitvijo ognja potekala evakuacija.

Evakuacija je potekala skozi enega od skupaj osmih koridorjev, ki jih je med prekinitvijo odprla sirska vojska. Ostalih koridorjev ni uporabil nihče. Rusija in Damask pa sta upornike obtožila, da ljudem niso dovolili odhoda in da jih uporabljajo kot živi ščit.

Vzhodni del Alepa so uporniki zavzeli leta 2012, obstreljevanje pa na tem ozemlju traja od sredine julija. Vladna vojska Bašarja al Asada sicer ob pomoči ruskih letal od 22. septembra izvaja silovito bombardiranje mesta, da bi ga ponovno v celoti zavzeli.

Po poročanju AFP je v tej ofenzivi bilo, po sedanjih podatkih, ubitih okoli 500 ljudi, skoraj četrtina med njimi je bilo otrok. Več kot 2000 civilistov pa je bilo ranjenih. V mestu je sicer ujetih okoli 250.000 civilistov.

K. Ž., STA