fbpx

Ali bo London izvolil prvega muslimanskega župana?

Foto: EPA

Prebivalci Londona bodo kmalu izvedeli, ali bo njihov naslednji župan muslimanske veroizpovedi. Glasove so na lokalnih volitvah oddali že včeraj, sedaj pa jim ne preostane drugega, kot da počakajo na rezultate. Konservativca Garya Johnsona, ki še vedno zaseda županski stolček, bo nasledil strankarski kolega Zac Goldsmith, sin milijonarja, ali pa kandidat delavske stranke Sadiq Khan, sin voznika avtobusa. 

Khan ni novinec v politiki. Odvetnik po izobrazbi se je podal v boj za mesto župana, potem ko je bil izvoljen v britanski parlament, kjer je s svojo socialdemokratsko retoriko predstavljal zmerno krilo delavske stranke. Verjetni župan, sicer rojen v Londonu, je potomec migrantov iz Pakistana in prakticirajoči musliman. Leta 2008 je bil imenovan na mesto ministra za skupnosti, kar je bilo vešče imenovanje, saj je kar 12 odstotkov prebivalcev Londona muslimanov. Kasneje je bil imenovan tudi na mesto ministra za promet.

Tudi Zac Goldsmith se je v župansko tekmo podal z mesta člana parlamenta. Pred politično kariero je delal kot novinar in urednik revije Ecologist, lastništvo katere mu je podaril njegov stric. Goldsmith je znan po svojem vnetem zagovarjanju liberalne ekonomije in direktne demokracije po vzoru švicarske modela.

Antisemitizem v delavski stranki
Županska kampanja je bila zaradi etničnih in religioznih ozadij obeh kandidatov precej grenka, poroča BBC. Konservativni kandidat je v britanskih medijih sprožil škandal, potem ko je eden izmed časnikov objavil njegovo kolumno, v kateri je pisal, da delavska stranka – hote ali nehote – s svojo politiko legitimira dejanja teroristov. Celotna tekma pa je potekala med afero, v kateri so bili kandidati delavske stranke obtoženi antisemitizma. Obtožbe so bile tako resne, da je predsednik delavske stranke Jeremy Corbyn celo odredil notranjo preiskavo, da bi utišal kritike.

Da ima delavska stranka v svojih vrstah antisemite, je potrdil tudi Sadiq Khan. “Preveč primerov je v naši stranki, ki imajo takšna prepričanja in s tem se soočamo prepočasi,” je povedal kandidat za župana za britanske medije.

Ekscentrični župan Boris Johnson
Novoizvoljeni župan bo nasledil konservativca in precej ekscentričnega župana Borisa Johnsona, ki je bil znan po svoji neobičajni “peroksidni” frizuri in po tem, da se je skoraj vsak dan pripeljal v službo s kolesom. Zadnje dni je eden izmed najbolj popularnih britanskih politikov polnil naslovnice časopisov predvsem s svojo podporo izhodu Velike Britanije iz Evropske unije, s čimer si je prislužil negodovanje pri strankarskih kolegih.

Ž. K.