Ali Kitajska še vedno prikriva ključne informacije o izvoru novega koronavirusa?

Foto: EPA

Poročilo ameriških obveščevalnih služb o izvoru novega koronavirusa “ni znanstveno verodostojno” in napačno navaja, da Kitajska ovira mednarodno preiskavo, je v petek sporočilo kitajsko veleposlaništvo v Washingtonu. Ameriške obveščevalce je obtožilo politične manipulacije, poročajo tuje tiskovne agencije.

S tem se je odzvalo na petkove izjave ameriškega predsednika Joeja Bidna, da Kitajska še vedno prikriva ključne informacije o izvoru novega koronavirusa.

Kitajska ima ključne informacije o izvoru pandemije, vendar kitajski vladni uslužbenci mednarodnim preiskovalcem in zdravstvenim strokovnjakom od začetka preprečujejo dostop do teh podatkov, je, sklicujoč se na poročilo obveščevalcev, opozoril Biden. Zatrdil je, da bodo ZDA še naprej pritiskale na Peking, da bi omogočil dostop do informacij ter sodeloval s Svetovno zdravstveno organizacijo, poroča sta.

Foto: epa

“Poročilo ameriških obveščevalcev kaže, da so se ZDA pripravljene podati na napačno pot političnih manipulacij,” je sporočilo kitajsko veleposlaništvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ameriške obveščevalne službe sicer ocenjujejo, da novi koronavirus ni bil razvit kot biološko orožje, ne strinjajo pa se glede tega, ali je ušel iz laboratorija.

Sara Kovač