Ali Severna Koreja pripravlja oktobrsko presenečenje pred ameriškimi volitvami?

Datum:

Severna Koreja načrtuje vojaške provokacije ali testiranje jedrskega orožja prav v času ameriških volitev.  Center za strateške in mednarodne študije poroča, da je v zadnjih 60 letih poskušala ta država vedno povzročati napetosti v času ameriških volitev. Za primer navaja poskus z raketami in potem jedrske poskuse kmalu po izvolitvi Baracka Obame. 

Nekateri analitiki trdijo, da se je Severna Koreja, odkar je oblast prevzel Kim Džong Un leta 2011, odmaknila od simboličnih dejanj do konkretnih vojaških poskusov. Prej so npr. simbolično obstreljevali svoj otok Yeonpyeong ali potopili svojo bojno ladjo Cheonan. Pred kratkim so namestili zemeljske mine na nevojaško območje, na katerih sta se dva vojaka poškodovala.

Ali se poskusi z raketami izvajajo, da bi se izognili ameriškemu protiraketnemu ščitu TAAD?
“Izvajanje glavnega poskusa bi lahko prestrašilo prihodnjega predsednika,” je izjavil Victor Cha, ki je eden izmed avtorjev raziskave o tej državi. “Severna Koreja uporablja tista področja, s katerimi vedo, da bodo dobili največjo pozornost svetovne javnosti, še posebno pa pozornost ZDA. Morda se bodo odločili napraviti šesti jedrski poskus ali pa bodo poskusili naložiti raketo in jo poslali s satelitom v orbito,” je povedal Cha.

Sin hujši od očeta
Analitiki pravijo, da je bil Kim Džong Unov oče manj agresiven, saj je prepovedal poskuse z raketami in jedrskim orožjem ter hekerske napade. V zadnjih petih letih pa je število severnokorejskih poskusov z orožjem skokovito naraslo, v letu 2016 je bilo opravljenih kar 15 raketnih poskusov.

Foto: Youtube
Foto: Youtube

Vsaka provokacija lahko sproži vojaški odziv
Po letu 2010 je dovoljeno severnokorejskim vojaškim poveljnikom, da se odzovejo na provokacije, ne da bi čakali odločitve politikov. Odzvali bi se lahko takoj, pa tudi eksponentno, je povedal analitik CIE Bruce Klingner, ki je opozoril, da v tej državi raste jedrska oborožitev brez sankcij.

Naslednji ameriški predsednik bo ime veliko dela
Severna Koreja je eden najtežjih varnostnih problemov, ki čakajo naslednjega predsednika ZDA, je izjavil John Brennan, direktor CIE. Dodal je še, da je doseg severnokorejskih jedrskih raket tudi medcelinski, tako ne grozijo samo sosedom, temveč predstavljajo grožnjo tudi za ZDA. To je področje, ki ga že spremljajo ameriške varnostne sile, in ga bodo v prihodnje morale še bolj, poroča CNN.

“Počutijo se opogumljene za izvajanje provokacij, pa tudi dejanskih napadov,” je rekel Brennan in dodal: “Zdi se jim, da so imuni na kakršen koli odgovor s strani ZDA, ker ima Severna Koreja jedrsko sredstvo zastraševanja za ameriški nuklearni ščit.” 

Pred ZDA so novi pogajalski podvigi
Analitiki pravijo, da imajo ZDA malo vzvodov, ki bi lahko preprečili tekmovanje v jedrskem oboroževanju. Michael Green s CSIS je prepričan, da tega ni mogoče rešiti diplomatsko. Vsaka administracija zadnjih 20 let je poskusila z diplomatskim pristopom. ZDA lahko le v partnerstvu z drugimi državami, npr. s Kitajsko, onemogočijo dostop Severni Koreji do tehnologije, denarja in upočasnijo jedrski program ter tako pripravijo okoliščine za pogajanja.

 A. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...