fbpx

Ali so Britanci res veseli Brexita? Izhoda se bojijo delavci in manjšine

Thereza May (Foto: epa).

Britanska premierka Theresa May pričenja štiridnevno konferenco konservativne stranke s predlogom programa za izvedbo Brexita. “Britanija si mora povrniti moč in avtoriteto,” je napovedala. Za uveljavitev sprememb je treba zbrati večino iz zgornjega in spodnjega doma parlamenta, kar lahko povzroči velike spopade v parlamentu. 

Ob otvoritvi konference bosta Mayeva in sekretar Brexita, David Davis, predstavila načrt z imenom Great repeal Bill, ki naj bi predstavil, kako bo Britanija uspešno “ponovno pridobila nadzor nad svojo zakonodajo” in kako se bo “oblast  evropske zakonodaje v Britaniji končala”.

O pogajanjih še nič konkretnega
Mayeva je zagotovila, da se pogajanja za Brexit ne bodo začela pred koncem leta, saj se je treba pripraviti na učinek, ki ga bo Brexit imel na domačo zakonodajo. Ko Velika Britanija zapusti EU, mora evropska zakonodaja prenehati na dan odhoda.  Odhod bo po besedah Mayeve britanskemu parlamentu dal moč, da odstrani zakone, ki bi lahko ohranjali, podaljševali ali popravljali domačo zakonodajo.

Nekaterih zakonov EU si Angleži ne bodo upali spremeniti
Koristne zakone nameravajo sprejeti in potrditi znotraj domače zakonodaje, druge pa opustiti. Davis je ugovarjal na proevropske trditve, da bodo pravice britanskih delavcev po odhodu iz EU okrnjene. Pravice, kot so starševski dopust in letne počitnice, bodo ohranjene, da se bodo lahko ubranili laburističnih političnih napadov, je bilo rečeno.

Otresti se želijo krovnega Evropskega sodišča
Za Britanijo bo odhod iz EU pomenil tudi, da ESČP (Evropsko sodišče za človekove pravice) ne bo več glavni razsojevalec v javnih sodbah, ki so do sedaj posegale v domače procese, kar je sprožalo jezo članov parlamenta.

Morda se obeta spopad v parlamentu
Napovedano srečanje lahko glede na program pripravi teren za parlamentarni spopad pri sprejemanju načrta za izvedbo Brexita. Torijci imajo namreč manjšino v zgornjem domu in celo nekateri konservativni člani napovedujejo, da bodo poskusili zavlačevati zakonodajo Brexita.

Deljena mnenja glede evropskih trgovinskih sporazumov
Srečanje lahko poteka v težavnih pogajanjih torijskih poslancev, ki so razdeljeni med tiste, ki zagovarjajo “trdi Brexit” – kar pomeni odhod iz evropskega trgovinskega prostora, da bi pridobili popolni nadzor nad imigracijo – ter tiste, ki zagovarjajo prosto trgovinsko območje Evrope, čeprav se bo treba podrediti določenim pravilom EU.

 

“Želim, da se začnejo prave spremembe. Da bi zgradili deželo za vse ljudi. Ljudje so glasovali za moč in oblast v suverenih institucijah lastne dežele.” To sta slogana štiridnevnega srečanja.

Obojega ni mogoče imeti
Spremljanje odzivov angleške politike po sprejetju Brexita kaže, da mnogi ocenjujejo odločitev kot preuranjeno. Nekateri bi radi ugodnosti, dolžnosti pa ne (trgovina), drugim pa po odhodu niso všeč evropska prizadevanja za oblikovanje varnostnega sodelovanja držav EU, saj jim je bil všeč položaj in vpliv znotraj skupine EU.
A. B.