fbpx

Alternativa za Nemčijo s protimigrantskimi in protiislamističnimi stališči prehitela Socialne demokrate in postala druga najmočnejša stranka

Stranka AfD opozarja na zgrešeno migrantsko politiko Nemčije in Evrope. (Foto: epa)

Zadnja raziskava je razkrila, da desna nemška stranka Alternativa za Nemčijo uživa rekordno visoko podporo. Stranka, ki slovi kot protimigrantska, je namreč po javnomnenjski raziskavi prvič premagala Socialne demokrate.

Javna podpora stranki Alternativa za Nemčijo (AfD), ki slovi po anti-islamističnih in anti-migrantskih stališčih, je narasla na rekordnih 16 odstotkov, razkriva raziskava, ki jo je opravil center za volilno anketiranje INSA za nemški časnik Bild. Njihova priljubljenost je zdaj primerljiva z rekordno podporo, ki so jo imeli septembra 2016.

Podpora jim je padla za 5 odstotkov
Hkrati, ko je AfD zrasla priljubljenost, pa se je ta znižala Socialdemokratski stranki (SPD). Medtem ko so na nedavnih parlamentarnih volitvah septembra 2017 dobili 20,5 odstotka glasov, INSA ugotavlja, da je javna podpora SPD padla na zgolj 15,5 odstotka, razkriva Russia Today, ki dodaja, da je – nasprotno – AfD izboljšala svoj rezultat za več kot tri odstotne točke. Septembra je namreč dobila 12,6 odstotka glasov, kar ji je omogočilo, da je prvič prestopila prag nemškega parlamenta. Očitno je, da so znali izkoristiti migrantsko krizo – medtem ko je Merklova vodila politiko odprtih vrat, jo je AfD kritizirala in počasi rasla na politični lestvici priljubljenih. V enem od zadnjih intervjujev je Andre Poggenburg iz AfD pozval Turke, ki živijo v Nemčiji, naj se “vrnejo tja, kamor spadajo”, in jih označil za “kameltrajbarje”.

V Nemčiji pa ostajata še naprej najmočnejši stranki Krščanska demokratska unija (CDU) Angele Merkel in njena bavarska sestrska stranka CSU, saj imata v podpori javnosti vodilno vlogo. Združenje CDU/CSU ima namreč kar 32-odstotno podporo nemškega prebivalstva. Je pa tudi njim podpora padla v primerjavi z rezultatom na septembrskih volitvah, in sicer za eno odstotno točko.

Nemški Zeleni po raziskavi uživajo 13 odstotkov javne podpore. Povsem na repu pa sta stranki Levica in Svobodni demokrati (FDP), ki sta izgubili približno eno odstotno točko ter prejeli 11 in 9 odstotkov javne podpore.

M. S.