fbpx

Američani prepričani, da je bila v nesrečnem ruskem letalu bomba

Po mnenju ameriških obveščevalcev je rusko letalo nad Sinajem uničila bomba, ki jo je podstavila skrajna skupina Islamska država (IS) ali katera izmed njenih podružnic, poroča danes ameriški CNN.

“Ne gre sicer za uradne ugotovitve, vendar obstaja močan sum, da je bila v prtljago ali kam drugam podtaknjena eksplozivna naprava,” je za CNN povedal neimenovani predstavnik ene od ameriških obveščevalnih služb.

Kot je povedal, so do te ocene prišli na podlagi obveščevalnih poročil, ki so jih dobili pred sobotnim strmoglavljenjem letala, ki je bilo na poti iz egiptovskega letovišča Šarm el Šejk proti ruskemu Sankt Peterburgu. V nesreči je umrlo vseh 224 ljudi na krovu letala.

Omenjeni obveščevalec je še pojasnil, da pred strmoglavljenjem letala sicer niso dobili nobene specifične grožnje, vendar pa so zabeležili “aktivnost na Sinaju, ki je vzbudila našo pozornost”.

Drug ameriški obveščevalec pa je za CNN dejal, da podatki glede vpletenosti IS v strmoglavljenje dejansko temeljijo na spremljanju internih sporočil v skupini. “Ta sporočila pa se razlikujejo od tistih v javnosti, s katerimi je IS prevzela odgovornost za strmoglavljenje ruskega letala,” je še povedal.

Pred tem je Velika Britanija ustavila vse povratne lete iz Šarm el Šejka, kot razlog pa je britanska vlada navedla sum, da je rusko letalo nad Sinajem uničila “eksplozivna naprava”. Za podoben ukrep se je zdaj odločila tudi Irska, poročajo tuje tiskovne agencije.

Egiptovske oblasti so pred tem danes sporočile, da so pridobile informacije iz obeh črnih skrinjic ponesrečenega letala – tako z zapisovalnika podatkov o letu kot z zapisovalnika glasov v pilotski kabini. Kot je povedal pristojni minister Mohamed Hosam Kamal, bodo te podatke zdaj podrobno preučili, več podrobnosti pa ni razkril.

U. U., STA