fbpx

Američani razkrili, kako se je kitajska vojaška ladja med pregonom skoraj zaletela vanje!

Foto: US Navy Photos

Ameriško obrambno ministrstvo je objavilo fotografije, ki razkrivajo, kako je kitajski rušilec Lanzhou iz Južnokitajskega morja preganjal ameriško vojaško ladjo USS Decatur in se ji pri tem tako približal, da se je skoraj zaletel vanjo. ZDA so ravnanje Kitajske mornarice označile kot popolnoma neprofesionalno in izredno nevarno.

Na dan so prišle štiri fotografije, ki prikazujejo nevaren pregon ameriške vojaške ladje USS Decatur s strani kitajskega rušilca, pri čemer se je ta skoraj zaletel. Dogodek se je zgodil v nedeljo, in sicer na spornem območju grebenov Gaven v Južnokitajskem morju. To sporno območje je bogato z naravnimi viri, kitajska pa ima zanj ozemeljsko zahtevo. Kitajska ladja je ameriško preganjala s spornega območja do tam, kjer se po njenem mnenju začnejo mednarodne vode. Pri tem se je 154 metrov dolga ladja Lanzhou ladji Decatur približala na razdaljo le 40 metrov.

Grebene Gaven si poleg Kitajske lastijo še Vietnam, Filipini, Indonezija, Malezija in Brunej
Kitajska ni bila pripravljena priznati, kako blizu se je njena ladja približala ameriški, so pa na njihovem zunanjem ministrstvu označili dogodek kot agresiven manever s strani ZDA, Kitajska pa naj bi se pred tem branila. ZDA na območje sicer redno pošiljajo svoja plovila, kitajska ozemeljska zahteva pa se prekriva s tistimi s strani Vietnama, Filipinov, Indonezije, Malezije in Bruneja še poroča RT. Ta incident naj bi odražal nove razsežnosti napetosti med največjima svetovnima gospodarstvoma. Po poročanju National Posta pa so ZDA ravnanje Kitajske označile za skrajno nevarno in neprofesionalno.

Kitajska ladja Lanzhou se je ameriški ladji Decatur približala na 40 metrov! (Foto: US Navy Photos)

J. Ž.