fbpx

Ameriška letala napadla tabor IS v Libiji

Foto: STA

Ameriška letala so izvedla napad na vojaški tabor Islamske države v Libiji, pri čemer so ubili vsaj 38 ljudi. V napadu, ki so je zgodil zgodil približno 70 kilometrov zahodno od Tripolija, je bil verjetno ubit tudi tunizijski ekstremist Noureddine Chouchane. 

Ameriška letala so napadla tabor Islamske države in v napadu ubila vsaj 38 ljudi. Zelo verjetno je bil med njimi tudi tunizijski ekstremist Noureddine Chouchane, ki je povezan z dvema terorističnima napadoma lansko leto v Tuniziji, v katerih je umrlo vsaj 30 Britancev.

Skupina Islamske države je bila v Libiji sicer aktivna že več kot eno leto, ZDA pa predvidevajo, da je na tem ozemlju približno 6.000 njihovih borcev. Chouchane naj bi bil izkušen borec, ki je bil eden glavnih pri selitvi borcev Islamske države iz Tunizije v Libijo.

Britanski sekretar za obrambo Michael Fallon je dejal, da pozdravlja napad, v katerem so sodelovale tudi britanske baze, poroča BBC.

Morda je mrtvih tudi več kot 40
Župan Sabrathe, mesta, kjer se je zgodilo bombardiranje, je dejal, da je umrlo 41 ljudi, večina pa naj bi bila Tunizijcev. Na kraju eksplozij naj bi sicer našli več orožja, trupel pa še niso identificirali. Da se bo bombardiranje v Libiji nadaljevalo, pa je že pred časom napovedal ameriški sekretar za obrambo Ash Carter”Vedno imamo odprto možnost, da stvari storimo samostojno,” je dejal.

Največja operacija, a ne bo močno vplivala na IS
Kot pravi britanski izvedenec za obrambo Frank Gardner, je to sicer največja vojaška operacija v Libiji letos, a na delovanje Islamske države verjetno ne bo imela veliko vpliva. Mesto je namreč blizu tunizijske meje in je daleč od Sirte, ki velja za središče Islamske države v Libiji.

Islamska država ima v Libiji skupno več kot 6.000 borcev in 38 ubitih je ne bo močno okrnilo.

M. G.