fbpx

Ameriški Wall Street beleži najdaljše obdobje rasti in rekordne dobičke

Slika je simbolična (Foto: iStock)

Za ameriškimi borzami je odličen teden, Wall Street pa se lahko pohvali tudi z najdaljšim obdobjem rasti doslej. Večina pomembnejših indeksov je teden končala na rekordno visokih ravneh.

Spomladi in poleti je rast na borzah hromila zaskrbljenost glede rastočih napetosti v svetovni trgovini, še posebej med ZDA in Kitajsko, a vlagateljem po pojasnilih analitikov vse večji optimizem vlivajo odlični poslovni rezultati podjetij.

Na svojo najvišjo vrednost v zgodovini sta se minuli teden povzpela širši indeks Standard & Poor’s 500, ki je v zadnjih petih dneh pridobil 0,86 odstotka in teden sklenil pri 2.874,69 točke, kot tudi tehnološki indeks Nasdaq Composite, ki se je zvišal za 1,46 odstotka, na 7.485,40 točke. Tehnološki sektor velja za najhitreje rastočega na borznem trgu v tem letu. Industrijski indeks Dow Jones je v zadnjem tednu napredoval za 0,47 odstotka, na 25.790,35 točke, s čimer še vedno zaostaja za svojo rekordno vrednostjo, doseženo v januarju.

Bikovski trend zdržal kar 3.453 dni in ne kaže, da bo padel
Rast indeksov je bilo opaziti že v ponedeljek, ko so vlagatelji še čakali na torkov začetek konference ameriške centralne banke v kraju Jackson Hole in izjave o bodoči usmeritvi denarne politike. Zanimal jih je predvsem petkov govor predsednika centralne banke Jeromela Powella. Powell je potrdil pričakovanja vlagateljev in indeksi so se v petek krepko zvišali, potem ko se v sredo in četrtek nekoliko znižali. V ameriški centralni banki kljub krepki gospodarski rasti ne vidijo nevarnosti, da bi prišlo do pregrevanja ameriškega gospodarstva. Powell tako še vedno meni, da je najbolj primerno postopno zviševanje obrestnih mer.

Foto: iStock

Teden na Wall Streetu je zaznamoval še en pomemben mejnik: najdaljši bikovski trend v povojni zgodovini ZDA. V sredo je obdobje, v katerem indeks S&P 500, ki meri vrednost 500 največjih ameriških javnih družb, ni padel za 20 odstotkov ali več, doseglo dolžino 3.453 dni. Začelo se je torej 9. marca 2009, v tem času pa se je indeks zvišal za skoraj 325 odstotkov. Dotlej je najdaljši bikovski trend na Wall Streetu po drugi svetovni vojni trajal od oktobra 1990 do marca 2000.

C. Š., STA