Ameriško vrhovno sodišče potrdilo Trumpovo prepoved vstopa v ZDA državljanom držav, povezanih z grožnjo terorizma

Ameriški predsednik Donald Trump (Foto: epa)

Ameriško vrhovno sodišče je po skoraj enem letu pravniških zdrah z veliko večino potrdilo izvršni ukaz predsednika Donalda Trumpa o prepovedi vstopa v državo tujim državljanom iz držav povezanih z grožnjo terorizma.

Ameriško vrhovno sodišče je potrdilo Trumpovo prepoved vstopa v ZDA teroristom iz držav Čad, Iran, Libija, Severna Koreja, Sirija, Venezuela in Jemen. Po tem, ko so prizivna sodišča Trumpovo prepoved blokirala na podlagi ideoloških nasprotovanj in zanemarjala zakonodajo, je Trumpova administracija dosegla pomemben preboj v boju za varnost lastnih državljanov. “To je pomembna zmaga za varnost in zaščito Američanov,” je po poročanju spletnega portala Breitbart odločitev vrhovnega sodišča komentiral ameriški minister za pravosodje Jeff Sessions.

V izjavi, ki jo je objavil po potrditvi ukaza vrhovnega sodišča, je Sessions dejal: “Veseli smo, da smo obranili predsednikov ukaz, in zadovoljni, da je velika večina vrhovnega sodišča dovolila, da gre predsednikova razglasitev o zaščiti naše državne varnosti naprej v celoti. Ustava nalaga predsedniku odgovornost in moč, da ščiti državo pred domačimi in zunanjimi grožnjami, in ta ukaz ostaja ključen v našem prizadevanju izpolnitve te naloge.”

Gre za veliko Trumpovo zmago nad sodniki, nastavljenimi pod predsednikom Obamo
Po tem, ko je vrhovno sodišče dvakrat zavrglo prejšnje poskuse zaradi izteka začasne prepovedi izvrševanja predsedniškega ukaza, je tokrat potrdilo izvršbo predsedniškega ukaza na podlagi novih ugotovitev o varnosti v naštetih državah. Okrožni sodniki, ki so onemogočali izvršitev predsednikovega ukaza, so bili nastavljeni za časa Obamove administracije. Številni strokovnjaki na področju prava so izpostavljali, kako njihove sodbe v primeru s Trumpovo prepovedjo vstopa v ZDA niso bile sprejete na podlagi zakonodaje, ampak njihove lastne ideološke obarvanosti.

Ivan Šokić