Ameriško zdravniško združenje želi iz rojstnih listov državljank in državljanov odstraniti podatek o spolu

Foto: EPA

Ameriško zdravniško združenje (AMA) je v ponedeljek sporočilo, da bi bilo treba spol, kot zakonito oznako v javnih rojstnih listih, odstraniti. Zahteva po navedbi spola naj bi lahko vodila do diskriminacije in nepotrebnega bremena za posameznike, katerih trenutna spolna identiteta ni v skladu z njihovo označbo ob rojstvu. Do te diskriminacije bi po njihovih navedbah lahko prišlo ob prijavi v šolo ali šport, posvojitvi, poroki ali pri zahtevi osebnih evidenc. A nekateri zdravniki temu ukrepu tudi nasprotujejo: “Mislim, da imajo ljudje ob rojstvu telesne značilnosti bodisi moškega ali ženskega in mislim, da bi to moralo biti javno zapisano,” meni eden izmed zdravnikov, ki premorejo še nekaj zdravega razuma.

V poročilu Ameriškega zdravniškega združenja je zapisano, da 48 držav (izjemi sta Tennessee in Ohio) ter  okrožje Columbia dovoljujeta ljudem, da spremenijo svojo oznako spola v rojstnem listu in tako odražajo svojo spolno identiteto, vendar pa le deset držav dovoljuje, da se spol določi kot nevtralno. Za to oznako trenutno tudi ni možnosti na ameriških potnih listih. “Določanje spola z uporabo binarnih spremenljivk v javnem delu rojstnega lista ne omogoča vsega spektra spolne identitete, to pa lahko privede do doskriminacije,” je dejal Underwood. “Na žalost še vedno živimo v svetu, kjer je v mnogih primerih lahko nevarno, če se spol razlikuje od spola, določenega ob rojstvu,” je dejal dr. Jeremy Toler, ki meni, da so mnogi prikrajšani zaradi oznake spola v rojstnem listu. Glede na to, da je politika spola različna od države do države, bi odsotnost podatkov o spolu po njihovem mnenju rešilo mnogo težav.

Sodeč po opombi avtorjev poročila, bi bila oznaka spola osebe ob rojstvu še vedno predložena ameriškemu standardnemu spričevalu o živorojenosti, a samo za medicinsko, javno zdravje in statistično uporabo. Dr. Willie Underwood III, eden od avtorjev poročila je pojasnil, da je standardno potrdilo o živorojenosti ključnega pomena za enotno zbiranje in obdelavo podatkov. Dr. Robert Jackson, namestnik iz Ameriške akademije za kozmetično kirurgijo, pa temu ukrepu nasprotuje. “Zdravniki moramo  o stvareh natančno poročati,” je dejal in pojasnil, da so jih kot študente medicine učili, da natančno navedejo ugotovitve o pacientu, za katerega skrbijo. “Mislim, da imajo ljudje ob rojstvu telesne značilnosti bodisi moškega ali ženskega in jaz mislim, da bi to moralo biti javno zapisano. To je moje osebno mnenje,” je poudaril. Dr. Sarah Mae Smith pa je drugačnega mnenja, po njenih besedah je odstranitev oznake spola pomembna za premik bližje k enakosti spolov. “Priznati moramo, da spol ni binarni, ampak obstaja spekter,” je dejala. Po njenem mnenju je to, da se spol dodeli ob rojstvu glede na genitalije, ne le nepotrebno, ampak tudi lahko škoduje zdravju posameznika.

V poročilu je omenjeno, da je bila nekoč v javni del rojstnega lista vključena tudi informacija o rasi staršev, za kar so ravno tako spoznali, da lahko vodi do diskriminacije. “Na srečo je prišlo do spremembe, ki je preprečila vsaj to možnost diskriminatornih praks,” je dejala Smithova in dodala, da se sedaj tudi podatki o spolu, dodeljenem ob rojstvu, uporabljajo za spodkopavanje pravic transseksualcev, interseksualcev in nebinarnih pacientov. Dr. Arlene Seid pa je še izpostavila, da spol nima več nobene vloge pri delu, ki ga ljudje opravljajo, zato za razgovor za službo, tak podatek sploh ni pomemben. “Naša družba za večino dogajanj v javnem življenju tega podatka ne potrebuje,” je dejala.

Sara Bertoncelj