fbpx

Angela Merkel napovedala vojno Orbanu!

Foto: epa

Boju proti madžarskemu premierju Viktorju Orbanu se je pridružila nemška kanclerka Angela Merkel, ki je v četrtek vodji izvršilne oblasti v Evropski uniji izrazila celovito podporo v luči madžarske vladne kampanje, v kateri izpostavljajo, da je sedež Evropske unije namenoma oslabil zunanje meje s sprejemanjem nezakonitih migrantov.

Kampanja Orbanove vlade v luči prihajajočih volitev v Evropski parlament je prispevala k napetostim med Budimpešto in Brusljem.

Vladne plakate, na katerih sta se znašla predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in ameriški poslovnež madžarskih korenin George Soros, je mogoče videti tudi v časopisih in revijah. Iz njih je razvidno, da voditelji EU sledijo navodilom s strani Sorosa in s tem pričenjajo z izvajanjem eksperimentalnega projekta priseljevanja iz afriških držav. Pri čemer želijo uvesti obvezne kvote za priseljevanje, ob tem pa zmanjšati finančne prilive za države, ki nasprotujejo nezakonitim migracijam.

Foto: Twitter

Voditelji EU so zavrnili trditve, da sta EU in Juncker v ospredju krepitve zunanjih meja unije. Ob tem je Merklova novinarjem v Berlinu povedala, da ima Jean-Claude Juncker njeno polno podporo. “To bom dala jasno vedeti v diskusijah z Madžarsko,” je še povedala. Kampanja je po poročanju Breitbarta sprožila ponovno zahtevo, da Orbanovo stranko Fidesz vržejo iz desnosredinske Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu.

Juncker sporoča, da ne bo obupal!
Medtem ko se je Merklova izognila odgovoru na vprašanje, kdaj bo konec njenega potrpljenja do Orbana, je Juncker na tiskovni konferenci v Bruslju povedal, da ga presenečajo plakati, ki se pojavljajo na Madžarskem. “Ne bom se vdal. Nisem takšen,” je izpostavil in dodal, da v Evropi ne bo prišlo do napredka, če se bodo narodi medsebojno napadali. “Dovolj je, dovolj.”

Foto: YouTube

Nemški kandidat za novega predsednika Evropske komisije Manfred Weber je izpostavil, da kampanja Orbana v desno-sredinskem združenju povzroča nerazumevanje in jezo. Za nemški časopis Sueddeutsche Zeitung je povedal, da se mu ne zdi prav, da Orban vodi evropsko kampanjo, ki je usmerjena proti predsedniku iz iste stranke. “Orban mora priznati, da se še bolj oddaljuje od Evropske ljudske stranke,” je še dodal Weber.

Madžarska ni pokazala nobenih znakov, da se namerava ukloniti kritikam iz Bruslja. “Plakati vsebujejo trdne, natančne in resnične izjave,” poudarja vodja Orbanovega osebja Gergely Gulyas. “Zadnjih pet let je bilo za Evropo neuspešnih zaradi aktivnosti s strani Evropske komisije. Komisija ne more zavračati odgovornosti za to, kar se je zgodilo v Evropi,” je povedal in ob tem omenil brexit in velik pritok nezakonitih migrantov.

H. M.