fbpx

Angleška javnost razburjena: Albanski morilec je po izgonu iz Otoka ponovno v državi

Selami Cokaj (foto: Twitter)

Obsojeni in izgnani albanski morilec, ki je leta 1994 do smrti zabodel nekega moškega, znova prebiva v Veliki Britaniji. 

Gre za 43-letnega Selamija Cokaja, ki je ušel roki pravice in znova živi prestižno življenje v Veliki Britaniji. Na Otok je prišel leta 1997 kot begunec iz Kosova, z imenom Valton Gashi. Albanec je v resnici prišel v Britanijo, da bi ušel prestajanju 20-letne zaporne kazni, na katero je bil obsojen zaradi umora in oboroženega ropa.

Leta 2009 so ga po dolgotrajnih sodnih postopkih končno izgnali v Albanijo, vendar so ga tam leta 2012 izpustili. Zdaj živi v razkošni hiši v Leicestershiru in vodi avtopralnico, s katero letno ustvari skoraj 50 tisoč evrov prihodkov.

Kako je prišel nazaj in se izognil kontroli, ne ve nihče
Še leta 2009 je vodja Interpola v Tirani dejal, da je Selami Cokaj eden najbolj iskanih ljudi v Albaniji. Številni se sprašujejo, kako je sploh prišlo do tega, da so Cokaja spustili v državo, ne da bi ga že na meji ustavili. Še bolj glasno opozarjajo na dejstvo, da je Cokaj legalno živel in delal v Britaniji.

To pa ni prvi primer obsojenih kriminalcev, ki so nezakonito vstopili v Združeno kraljestvo Velike Britanije in Irske, kjer so zgolj v letu 2015 izgnali 5.277 obsojencev iz drugih držav. Ta podatek je po mnenju številnih skrb zbujajoč, saj je bilo njihovo število še pred petimi leti nižje za več kot 800 oseb, poroča Express.

M. P.