fbpx

Aretirani “koruptivni” savdski princi in ministri bodo svobodo plačali s 70 odstotki premoženja

Najbolj razkošen zapor na svetu - hotel Ritz Carotn v Riadu (foto: Twitter)

Savdska Arabija se zaradi nizkih cen nafte na svetovnem trgu že dlje časa sooča z velikim proračunskim primanjkljajem, toda zdaj je našla način, kako pridobiti nove finančne vire. Pred kratkim so zaradi domnevne korupcije aretirali več bogatih princev, ministrov in poslovnežev, cena za svobodo pa bo po poročanju oblasti za priprte visoka. Če bodo želeli še kdaj okusiti svobodo, bodo morali oblastem predati kar 70 odstotkov svojega premoženja.
Savdske oblasti si obetajo nov proračunski prihodek, in sicer bi vsi korupcije obtoženi pripadniki visoke družbe morali predati 70 odstotkov svojega premoženja. Kot poročajo tuji mediji, se vsi priprti zadržujejo v prestižnem hotelu Ritz v Riadu, oblasti pa se z njimi pogajajo za višino kazni.

Tako je na tankih vzmetnicah na tleh v Ritz Carlton hotelu spalo več kot 40 princev in ministrov, za katere je princ Mohammed med preiskavo korupcije odredil aretacijo.

V protikorupcijski akciji so odvzeli prostost vsaj 11 princem vladajoče družine Saud in štirim ministrom. Skupno so v akciji proti izkoreninjenju korupcije prijeli več kot 60 poslovnežev, princev, državnih predstavnikov in drugih visokih članov družine Saud. Država bi se na ta način okrepila z okoli 700 milijardami evrov.
Savdska Arabija se od padca cen nafte na svetovnih trgih sooča z velikim proračunskim primanjkljajem, ki je lani znašal 67 milijard evrov. Za zmanjšanje tega so sprejeli številne varčevalne ukrepe. Strokovnjaki ocenjujejo, da je zadnji protikorupcijski škandal v resnici utrjevanje oblasti novega princa Mohammeda bin Salmana, ki bo kmalu postal savdski kralj. Spet drugi pa vidijo akcijo kot poskus modernizacije te konservativne islamske države.
C. Š.