Aroganca na kubik! Turški “sultan” Erdogan znova dviguje glas in grozi

Turški predsednik Recep Erdogan (vir: twitter)

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes poudaril, da se Turčija ne bo zlomila pod grožnjami in se bo zoperstavila “igram”, ki jih nekateri igrajo z njenim gospodarstvom. Napovedal je tudi, da bo razširil čezmejne vojaške operacije države v Siriji in Iraku, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za Turčijo zadnji tedni niso bili lahki. Odnosi z ZDA so se zaostrili zaradi ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki je v Turčiji v priporu in mu zaradi domnevnega vohunjenja grozi do 35 let zapora. Turčija medtem od ZDA zahteva izročitev Fethullaha Gülena, ki živi v ZDA, Erdogan pa ga obtožuje, da prav on stoji za spodletelim poskusom državnega udara julija 2016.

ZDA so v začetku meseca uvedle sankcije proti turškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve, ki sta po njihovih navedbah igrala vodilno vlogo v aretaciji in priporu pastorja Brunsona. Turčija je odgovorila z zamrznitvijo premoženja ameriškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve. Državi sta boj prenesli tudi na gospodarsko področje in ena drugo obremenili s carinami.

Turška lira je zaradi zaostrovanja razmer močno upadla, od začetka leta je izgubila že več kot 35 odstotkov. Dve veliki bonitetni agenciji, Standard & Poor’s in Moody’s, sta sinoči znižali bonitetno oceno Turčije. “Nekateri nam grozijo prek gospodarstva, prek sankcij, deviznih tečajev, obrestnih mer in inflacije,” je na letni konvenciji vladajoče turške Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) dejal Erdogan. “Sporočamo jim: spregledali smo vaše igre in vas izzivamo. Nismo se in se ne bomo predali tistim, ki se obnašajo kot strateški partner, a nas naredijo za strateško tarčo,” je poudaril.

Erdogan se je dotaknil tudi regionalnih vprašanj. Med drugim je obljubil okrepitev turških čezmejnih vojaških operacij v sosednjih državah – Siriji in Iraku. “Nadaljevali bomo s čezmejnimi operacijami tako, da jih bomo razširili … odločeni smo na vsak način zadušiti grožnje naši državi, še posebej v Siriji in Iraku, pri njihovem viru.”

Na današnji strankarski konvenciji je Erdogan ob tem še utrdil svoj položaj. Stranka je namreč zamenjala 29 od 50 ljudi na glavnih strankarskih položajih. Spremembe v vodstvu so tudi del priprav na prihajajoče lokalne volitve marca prihodnje leto.

demokracija.si

 • stajerc5

  Erdickova mama je rekla, da ga je prevec po nagi ritki z palico, ker je postal sedaj pravi mazohist!

 • hle

  Imam občutek da tale pastor ni samo molil da je nastala takšna šara okoli njega

 • Kju-a-non

  Q-anon

  THE PLAN TO SAVE THE WORLD

  http://youtu.be/KgYsNuzZnIs

  Most shocking video ever !!!

 • xtc

  Ferdotov besednjak je identičen Madurovemu in kmalu ultralevofašističnemu Kučanovemu slovenskemu.
  Dejstvo je ,da se Ferdo ne zaveda ,da morda lahko izsiljuje EU ne pa ZDA,sleje kot preje bo morala tudi EU zoper njega ukrepati s carinami.Dejstvo je ,da je Ferdo Turčijo gospodarsko uničil in iz nje dela kalifat ob pomoči Irana,sedaj imjo Turki dve možnosti,ali pot Egipta,kjer bodo sesuli Ferdota in postavili vse njegove najbolj zagrete kompnjone in skrajneže pred sodišča in kot nato v Egiptu jih par mesecev dnevno obesili po par sto,ali pa tvegajo kolaps in vojno.EU pa bo morala izgnati večino Turkov zaradi varnosti,saj je Ferdo v EU poslal kup orožja svojim in vojske v civilu.
  EU pa bo morala s silo zaustaviti ilegalce,pa če tudi z orožjem ne glede na ceno.
  Ferdo bo sleje kot preje trčil z Rusi v Siriji in ZDA v Iraku in kaj hitro se lahko zgodi,da bo iz turškega dela in dela iraka ter Sirije nastane Kurdska drava,ki bi zmanjšala Turčijo in stabilizirala območje,ob soglasjih ZDA in Rusije,s tem pa bi bila omejena tudi moč Assada kot Iraka.
  Je pa jasno ,da bo Ferdo za svoje preživetje tvegal vojno,bolj kot bo izgubljal bol bo agresiven in nobeno popuščanje mu ne pride v upoštev.
  Zakaj Putin ni šel na pomoč Ferdotu pa je logično,Putin ne bo za butla tvegal novih ukrepov proti sebi saj ima doma dovolj lastnih gospodarskih teav in zakaj bi tvegal nove in nove.

 • Saladin Saladin

  Xtc…ti si budala..

  • stajerc5

   Cuj, salatjek! Katar je dal erdicki 14 milijard zelencev, ahahahahhaaaa, erdicka jih pa rabi 178 MILIJARD, da pride sploh k sebi!!!!
   Si ze kdaj slisal za Financial times!???

  • KAPIBARA

   NI – samo razmišja širše in logično..

  • xtc

   Kaj je tepček?
   Boleče,a ne?
   Ferdo je samo EU dolžan 168 miljard eur,dejstvo je,da so pametni EU butli,naredili,da bo bankrot Turčije,ki je neizbežen in vojna tam,EU pahnila v novo recesiji in tudi tisto kar bi se že moralo zgoditi.
   Definitivno pa je tvoj idol Ferdo mrlič,vprašanje je le ali se bo obesil sam, ali vojska ali pa ga bo narod.,ko bo ugotovil ,da nima več kaj v skledi.Če bo pa tvegal vojno bo pa itaq propadel še preje.

  • pajot

   Bog ve kaj si ti? Majmun morebiti?

 • Jani Steiner

  Pred meseci je merklco slikal kot tirana in jo zmerjal s Hitlerjem, sedaj pa k njej na pomoč, ona ga pa z odprtimi rokami sprejema diktatorja. Pa razumi, če moreš.. Zdaj je pravi čas za strmoglavljenje tega antipatičnega tureka.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!