fbpx

Avstralija in Nova Zelandija ne popuščata pri ukrepih za zajezitev novega koronavirusa, nad kršitelje policija s helikopterji!

Avstralija (Foto: epa)

Kljub temu, da Nova Zelandija in Avstralija nista hudo prizadeti zaradi epidemije novega koronavirusa, ki se sicer tudi že umirja, državi ne popuščata pri strogih ukrepih za zajezitev virusa. V Avstraliji so tako med velikonočnimi prazniki veljali najstrožji ukrepi karantene, policisti pa so s helikopterji tistih, ki niso ostali doma, lovili celo na odročnih taboriščih.

Na Novi Zelandiji so v ponedeljek po zadnjih podatkih zabeležili 1.064 okužb z novim koronavirusom, ki je tam terjal 5 smrtnih žrtev. Kljub temu, da se epidemija v tej 5-milijonski državi umirja, pa v veljavi ostajajo strogi ukrepi. Novozelandska predsednica vlade Jacinda Ardern je po poročanju HRT že napovedala, da bo odločitev o podaljšanju karantene in izrednega stanja, ki sta bila uvedena v marcu, sprejeta do 20. aprila.

Strogi ukrepi veljajo tudi v Avstraliji, kjer so imeli do ponedeljka 6.357 primerov okužb z novim koronavirusom in 61 smrtnih žrtev. Minister za zdravje Greg Hunt je sporočil, da je še prezgodaj za ublaževanje ukrepov glede na krivuljo novih okužb: “Zdaj je čas, da ostanemo v tej smeri, da se nadaljuje s samoizolacijo in s socialnim distanciranjem.” Prav to je po njegovih besedah povzročilo zmanjšanje stopnje rasti novih okužb.

Avstralija (Foto: epa)

Nad kršitelje karantene avstralska policija tudi s helikopterji
Najstrožja karantena je bila odrejena tekom velikonočnih praznikov. Ljudi od kršenja prepovedi potovanj in javnih združevanj med drugim odvračajo s helikopterji, policijskimi kontrolnimi točkami in visokimi globami za kršitelje. Policija tako kršitelje pravil lovi s helikopterji tudi na odročnih področjih. Sporočilo tasmanske policije je bilo jasno: “Če se nahajate nekje, kjer se nebi smeli, četudi gre za odročno taborišče, pričakujte, da vas bo ogovorila policija, ki vas bo poslala nazaj domov. Tvegate visoko kazen za kršenje pravil. Ostanite doma, varujte življenja!”

Rok Krajnc