fbpx

Avstrija bo zahtevala nadzor na notranjih mejah za nedoločen čas

Foto: epa

Avstrija bi zaradi še vedno aktualne migrantske krize podaljšala nadzor na notranjih schengenskih mejah za nedoločen čas, je za nemški časnik Welt am Sonntag dejal avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka. Povratek k povsem odprtim mejam je po njegovem mnenju mogoč le, če pride do skupnega evropskega odgovora na vprašanje varovanja meja.

“Že zaradi notranje varnosti moramo vedeti, kdo pride k nam. Kot notranji minister nisem pripravljen privoliti v tveganje glede tega,” je za časnik dejal Sobotka. Ob tem se je zavzel tudi za učinkovito varovanje zunanjih meja Evrope, ki ga po njegovem mnenju države članice EU nedvomno potrebujejo. Vendar pa na tem področju ne vidi rešitve, ocenjuje minister, zato prihaja do izjem med posameznimi članicami.

Avstriji in Nemčiji nasprotuje Evropska komisija
Za podaljšanje mejnega nadzora se je v petek zavzela tudi nemška kanclerka Angela Merkel. Po njenem mnenju je treba nadzor ohraniti, dokler varnostne sile ne presodijo, da ni več potreben. Napovedala je, da bo glede tega vztrajala tudi pri Evropski komisiji. Slednja je po navedbah časnika Welt am Sonntag v četrtek napovedala, da Nemčija, Avstrija in tri druge države ne bodo mogle podaljšati posebnega dovoljenja za začasni nadzor na notranjih mejah schengenskega območja.

Avstrija sicer lahko na podlagi priporočila Sveta EU do 11. novembra izvaja začasen nadzor meje z Madžarsko in Slovenijo. Zaradi večjega prihoda migrantov pa je 16. avgusta začela izvajati poostren nadzor na obmejnih območjih več držav, tudi Slovenije. Začasni nadzor na mejah so države začele uvajati septembra 2015 na vrhuncu migrantske krize. Začasno je nadzor mogoč na podlagi posebnega dovoljenja, ki ga je treba vsakič znova podaljševati.

C. Š., STA