fbpx

Avstrija bo zaostrila nadzor na meji s Slovaško, vse več migrantov tja potuje z vlakom

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Številni migranti, ki prihajajo v Avstrijo s Slovaške, prečkajo mejo z vlakom. Avstrijski obrambni minister je napovedal, da bodo poostrili nadzor na vlakih. Računajo na pomoč vojske s 100 vojaki.

Avstrija načrtuje zaostritev nadzora na meji zlasti s Slovaško, od koder prihaja vse več migrantov. Avstrijski obrambni minister Hans-Peter Doskozil je povedal, da so letos v Spodnji Avstriji, ki meji na Slovaško in Češko, prestregli 299 migrantov. Na Gradiščanskem, ki meji na Madžarsko in kjer že izvajajo poostren nadzor, so jih zajeli 174. Na zahodnem koncu države, na Tirolskem so letos ujeli 292 ljudi, ki so prišli iz Italije. Večino so poslali nazaj. Na Tirolskem je bilo le 25 prošenj za azil. Na tem območju vračanje migrantov dobro deluje. Kot poroča STA, poostreno spremljajo tudi dogajanje na prelazu Brenner.

V Avstrijo prihaja letos vse več migrantov s Slovaške. V Spodnji Avstriji, ki meji na Slovaško in Češko, so prestregli 299 migrantov. Na Gradiščanskem, ki meji na Madžarsko in kjer že izvajajo poostren nadzor, so zajeli 174 migrantov. Številni migranti, ki prihajajo s  Slovaške, mejo prečkajo z vlakom. Pri večjem nadzoru na vlakih jim bo pomagalo 100 vojakov.

Avstrijski obrambni minister Hans-Peter Doskozil in notranji minister Wolfgang Sobotka bosta v prihodnjih desetih dneh predstavila ukrepe za okrepljen nadzor na meji. V Avstriji bo 8. februarja srečanje notranjih in obrambnih ministrov srednjeevropskih držav.

Branka Jurhar