Avstrija: Pospešili bomo trend vračanja migrantov

Foto: epa

Do leta 2019 načrtuje Avstrija vrnitev 50.000 migrantov v njihove matične države, poročajo avstrijski mediji, ki se sklicujejo na dokumente avstrijskega notranjega ministrstva. Šlo naj bi za del dogovora o ukrepih v begunski krizi, ki ga je avstrijski politični vrh dosegel na t. i. begunskem vrhu 20. januarja.

Na srečanju na Dunaju so se predstavniki avstrijske vlade, zveznih dežel in občin dogovorili, da bo Avstrija letos sprejela okoli 37.500 prosilcev za azil, prihodnje leto 35.000, leta 2018 pa 30.000. Do sredine leta 2019 naj bi v Avstrijo prišlo le še 25.000 prosilcev za azil. Poleg zgornje meje števila beguncev pa dogovor predvideva tudi hitrejše vračanje zavrnjenih prosilcev za azil. Cilj naj bi bil najmanj 50.000 vrnjenih migrantov do leta 2019.

Za vračanje migrantov bodo organizirali čarterske lete
Da bi to dosegli, bo Avstrija po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA na seznam t. i. varnih držav izvora migrantov dodala Maroko, Alžirijo, Tunizijo, Gruzijo, Mongolijo in Gano. Postopek obravnavanja prošenj za azil prišlekov iz varnih držav pa bodo skrajšali na deset dni. Za vračanje migrantov naj bi organizirali posebne čarterske lete, preverjajo pa tudi, ali bi bilo možno v ta namen uporabiti tudi letala avstrijske vojske.

500 evrov pomoči za prostovoljno vrnitev domovino 
Po švicarskem zgledu bo Avstrija migrante skušala spodbuditi tudi k prostovoljni vrnitvi v domovino. T. i. “pomoč za vrnitev” za tiste, ki se v prvih treh mesecih po vložitvi prošnje za azil še pred koncem azilnega postopka odločijo za vrnitev v domovino, naj bi zvišali s sedanjih 370 na 500 evrov.

“Že zdaj smo med državami z največ izgoni migrantov. A postopek bomo še pospešili in povečali trend zavračanja,” je za avstrijsko tiskovno agencijo APA dejala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. Lani je Avstrija sprejela 90.000 beguncev, 8365 prosilcev za azil pa so zavrnili.

V. V, STA