fbpx

Avstrija pozabila na politične, gospodarske in družbene razlike – Koronavirus Avstrijo povezal v enotno in povezovalno državo

Naslovnica v avstrijskem časopisu Österreich, ki prikazuje enostnost in povezanost avstrijskega naroda ob izbruhu zdravstvene krize virusa covid-19. (Foto: Facebook)

“Ko vsi držijo skupaj. Primer Avstrije, kjer mediji pozivajo: skupaj zmoremo. Ob podpori politikov, kulturnikov, športnikov, gospodarstva. Cel časopis je povezovalen, ne razdruževalen. Brez stalnih prepirov. Ker gre za nas vse! Ker imamo eno domovino! Eno zdravje, eno življenje. Ostanite zdravi, ostanite doma,” je sporočila stanje v Avstriji med krizo virusa covid-19 slovenska pravnica Verica Trstenjak, ki živi in dela v Avstriji.

Primer zrele politične kulture so dokazali v Avstriji. Ne glede na politično usmeritev in polemike v javnosti, so v teh ključnih trenutkih stopili skupaj. V časopisu Österreich so se skupaj pojavili avstrijski predsednik vlade Sebastian Kurz, avstrijski predsednik države Alexander Van der Bellen. V ospredju lahko opazimo športna zvezdnika, tenisača Dominica Thiema in nogometaša Davida Alabo. Družbo jim dela avstrijska filmska igralka Silvia Schneider.

Med drugim so na naslovnici prikazani tudi najbolj vidni predstavniki gospodarstva in politike. Časopis Österreich je namenil 32 strani povezanosti in enotnosti avstrijskega naroda med najbolj zahtevno zdravstveno krizo v Evropi v zadnjih sto letih.

Avstrija zaradi številčnosti svojih in bližine italijanskih smučišč postala izvoznik virusa covid-19 v druge evropske države
Žal pa je Avstrija postala izvoznik in eden izmed epicentrov virusa covid-19 po Evropi. Zaradi bližine italijanskih smučišč in svojih smučišč na Tirolskem so postali eden izmed centrov začetnih okužb. Avstrijske oblasti so se odločile, da bodo uvedle preiskavo na smučišču Ischgl, ki med poznavalci belih strmin velja za zimsko Ibizo.

Smučarsko središče Ischgl v Avstriji je postalo epicenter virusa covid-19 v Evropi. (Foto: Facebook)

Na Avstrijce so jezni predvsem na Norveškem in v Islandiji, kamor se je vrnilo veliko okuženih, ki so zimovali prav na tem mondenem smučišču. Avstrija ima 5.888 okuženih, mrtvih je 42, ozdravelo pa jih je 9.

Luka Perš