fbpx

Avstrija: Sprehodi bodo dovoljeni le družinskim članom, prepovedano bo udejstvovanje na športnih igriščih in parkih!

Foto: epa

Zaradi hitrega širjenja primera okuženih z novim koronavirusom, so se v sosednji Avstriji odločili za uvedbo drastičnih ukrepov. Sprehodi so od sedaj dovoljeni le z družinskimi člani, kazen za neupoštevanje pa znaša do 2180 evrov. Prepovedano je udejstvovanje na športnih igriščih in parkih, kazen pa znaša do 3600 eur. Od danes naprej bo v kontroli policija.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je napovedal, da bodo od torka dalje zaprte vse restavracije in lokali, razširili pa so tudi seznam držav, s katerimi bodo prekinili letalske povezave.

V torek bodo zaprli vrata restavracij in lokalov
Po zadnjih podatkih imajo v Avstriji že kar 959 okuženih, tako kot pri nas pa so zabeležili tudi eno smrtno žrtev. Z današnjim dnem bodo zaprta podjetja v branžah, ki niso nujna za vsakdanje življenje. Prav tako bodo prekinili pouk v šolah in na univerzah. Poleg restavracij in lokalov v torek sledi tudi zaprtje športnih prizorišč in javnih parkov. Tako bodo odprte ostale le lekarne in supermarketi.

“Svoboda gibanja v naši državi bo zelo omejena,” je napovedal Kurz in po poročanju STA poudaril, da lahko ljudje dom zapustijo le, če morajo kupiti hrano, oditi na delo ali pa pomagati drugim. Ukrepi so po njegovem prepričanju nujni za ohranitev zdravja Avstrijk in Avstrijcev.

Foto: epa

Na nedeljski seji je parlament sprejel zakonsko podlago za ukrepe. Policija bo nadzorovala njihovo upoštevanje, v primeru neupoštevanja grozi globa. Ob tem bodo prekinili še letalske povezave z Rusijo, Ukrajino, Veliko Britanijo in Nizozemsko. Že pred tem so napovedali, da bo od ponedeljka v Avstriji veljala prepoved letalskih povezav z Italijo, Španijo, Francijo in Švico.

Hana Murn