Avstrija: Zmaga desničarskega svobodnjaka

Foto: epa

Na današnjih predsedniških volitvah v Avstriji je glede na rezultate vzporednih volitev, ki jih je za avstrijsko radiotelevizijo ORF opravil inštitut Sora, slavil kandidat svobodnjakov (FPÖ) Norbert Hofer, ki so mu ankete napovedovale drugo mesto. Osvojil je 36,4 odstotka glasov, kar pomeni, da bodo morali Avstrijci maja izvesti drugi krog volitev.

Glede na prve neuradne rezultate se bo s Hoferjem v drugem krogu pomeril nekdanji vodja Zelenih Alexander Van der Bellen, ki je osvojil 20,4 odstotka glasov, na tretjem mestu pa slednjemu z 18,5 odstotki glasov sledi predsednica vrhovnega sodišča Irmgard Griss, ki je kandidirala kot neodvisna izzivalka, poroča STA.

Kot so že napovedovale ankete, pa sta velik poraz doživela kandidata tradicionalno vladajočih strank – socialdemokratov (SPÖ) in ljudske stranke (ÖVP). Socialdemokrat Rudolf Hundstorfer in kandidat ljudske stranke Andreas Khol sta glede na vzporedne volitve osvojila le po 11,2 odstotka glasov. Šesti kandidat, 83-letni gradbeni mogotec in ljubljenec tabloidov Richard Lugner, pa se je uvrstil na rep z 2,4 odstotka glasovi.

Volilno udeležbo ocenjujejo na okoli 68 odstotkov.

A. D., STA