fbpx

Avstrijci potrdili: V Slovenijo vračamo migrante, ki so nevarni ali imajo nalezljivo bolezen

Foto: epa

Avstrija stotine migrantov vrača Sloveniji. Fritz Grunding, predstavnik deželne policije na avstrijskem Štajerskem pojasnjuje, v kakšnem primeru vrnejo migranta v Slovenijo: če predstavlja varnostno tveganje, če ima nalezljivo bolezen in če na meji pove lažne podatke o sebi. Največ pa izženejo tistih, ki ne povedo prave ciljne države, v katero želijo oditi – dovoljeno jim je le v Avstrijo in Nemčijo.

Grunding je v intervjuju za nemški portal Focus natančno pojasnil, da Avstrija dnevno sprejme 80 prošenj za azil, dodatnim 3200 migrantom pa dovoli prečkanje države v Avstrijo. Med 450 in 800 migrantov dnevno pa jih po njegovih besedah zavrnejo, od tega jih 20, 30 ali več vsak dan vrnejo Sloveniji. Grunding dodaja, da je tudi Slovenija varna država, pa naj tam zaprosijo za azil.

Grunding navaja, da v prvem planu zavrnejo migrante, ki predstavljajo kakršno koli varnostno grožnjo Avstriji in če pri njih ob poskusu vstopa v državo najdejo orožje. Prav tako nemudoma zavrnejo migrante, ki imajo kakšno izmed nalezljivih bolezni. Nadalje zavrnejo vse migrante, ki ne želijo sodelovati v vseh postopkih mejne kontrole ali pa podajo neresnične osebne podatke – predvsem o svoji nacionalnosti.

Največ med njimi pa so sicer zavrnili zaradi tega, ker so povedali napačno ciljno državo. Pojasnil je še, da spustijo le tiste, ki želijo zaprositi za azil v Avstriji ali Nemčiji. Če migrant navede na primer Švedsko ali Dansko, ga vrnejo v Slovenijo.  

Z migranti opravijo natančne intervjuje – vsakega vprašajo, kam je namenjen in zakaj
Avstrijski organi z vsakim migrantom, ki prispe na njihovo mejo, opravijo intervju, v katerem natančno preverijo njegove razloge za vstop v Avstrijo. Intervju je precej dolg, vsebuje pa vprašanja o izvorni državi, zakaj je šel v Evropo, ali je vojna v njegovi državi, kakšna vojna poteka – vse te informacije nakazujejo verodostojnost podatkov. Kot pojasnjuje Grunding, vsakogar na meji vprašajo, kam je namenjen in zakaj. Čez mejo pa spustijo le tiste, ki takoj zaprosijo za azil v Avstriji (teh je 80 na dan) ali v Nemčiji. Vse tiste, ki želijo v Nemčiji služiti denar, takoj zavrnejo, saj gre za ekonomske migrante.

Na ministrstvo za notranje zadeve smo naslovili vprašanja o tem, ali so seznanjeni s kriteriji zavrnitve, kakšno je varnostno in zdravstveno tveganje ter ali dobijo slovenski organi od avstrijskih organov informacije o vzrokih zavrnitve.

Odgovarjajo nam, da gre za standardni obrazec, ki ga izpolnijo avstrijski organi, tako da so o vzrokih zavrnitve seznanjeni. Dodajajo, da so na terenu zdravstvene ekipe, zato je po njihovem mnenju varnostno in zdravstveno tveganje minimalno.

Na vprašanje kaj Slovenija naredi z zavrnjenimi migranti pa nam odgovora niso poslali. 

Dosledno ločijo med upravičenci za azil in tistimi, ki to niso
Avstrijci po zaostritvah pogojev prav tako dosledno upoštevajo pravila Schengna, kar pomeni, da mora migrant zaprositi za azil v prvi varni državi na njegovi poti. Če želi na Dansko ali Švedsko, ga vrnejo Sloveniji. Tak primer je bil nedavno, ko je eden izmed migrantov dejal, da želi v Nemčiji igrati nogomet in postati profesionalni nogometaš. “To seveda niso razlogi za azil,” je še pojasnil šef policije na avstrijskem Štajerskem.

Grunding ob tem še poudarja, da vse migrante, ki na meji navedejo karkoli lažnega, takoj vrnejo v Slovenijo. Navaja tudi primer, da če nek Maročan v intervjuju na meji reče, da je iz Sirije – ga takoj vrnejo Sloveniji. To najlažje ugotavljajo s pomočjo številnih prevajalcev, ki so specializirani tudi za posamezna narečja jezikov, od koder prihajajo migranti. Z njihovo pomočjo lahko zelo dobro ugotovijo izvor migranta.

Anja Dangubič