Avstrijo pretresa afera s skrajnim islamizmom in uniformiranimi otroki v eni izmed mošej

Foto: Twitter

Navedbe o otrocih, oblečenih v uniforme, ki so v eni od dunajskih mošej sodelovali pri uprizoritvi zgodovinske bitke, te dni razburjajo avstrijsko javnost. Odzvala se je tudi avstrijska vlada in napovedala ukrepe. Dogodek preverjajo tudi dunajske mestne oblasti.

Avstrijska revija Falter je v sredo objavila fotografije dečkov, kako nosijo turško zastavo in oblečeni v maskirne uniforme korakajo v spomin na bitko za Galipoli leta 1915, v kateri je vojska takratnega Otomanskega cesarstva med prvo svetovno vojno slavila nad zavezniškimi enotami. Prav tako je revija danes dodatno objavila fotografije, s katerimi naj bi dokazali, da se je ponazarjanje bitk z otroki dogajalo ne samo letos, ampak tudi že leta 2016, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Falter je danes objavil fotografije otrok, ki uprizarjajo mrtve vojake, prekrite s turškimi zastavami. Bitko so ponazorili v eni največjih dunajskih mošej. Fotografije so bile že marca objavljene na Facebookovi strani mošeje, ki jo upravlja Združenje turških-islamskih kulturnih društev v Evropi (ATIB). ATIB je neposredno pod nadzorom turških državnih verskih organov. Na fotografijah je videti tudi deklice z naglavnimi rutami.

Avstrija je postavila jasne meje
“V Avstriji ni prostora za kaj takega. Za to velja ničelna toleranca,”
je v odzivu dejal avstrijski kancler Sebastian Kurz in napovedal ustrezne ukrepe notranjega ministrstva in državnega verskega nadzornega organa, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Pravne možnosti vključujejo zaprtje mošeje ali razpustitev organizacije, je še dodal.

Foto: Twitter

ATIB je v odzivu sporočil, da spominska slovesnost ne bi smela biti v mošeji ter da v njej ne bi smeli sodelovati otroci, poroča STA. Odgovorni uradnik naj bi odstopil že pred tedni, še preden je bila vsa zadeva objavljena v medijih, so še sporočili.

C. Š.