fbpx

Avstrijska notranja ministrica pričakuje 120.000 prošenj za azil

Foto: STA

Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner je v intervjuju za avstrijski dnevnik Österreich dejala, da v prihodnjem letu pričakuje 120.000 novih prošenj za azil. Načrtuje sicer uvedbo časovno omejenega azila.

V letošnjem letu je prošnjo za azil vložilo 86.500 ljudi, je povedala avstrijska ministrica za notranje zadeve in nadaljevala: “Če ne bomo ničesar spremenili, lahko prihodnje leto pričakujemo 120.000 prošenj za azil.” To pa bi lahko Avstrijo po podatkih finančnega ministrstva stalo milijardo evrov.

Zaostritev azilne zakonodaje
Zato se bo Mikl-Leitnerjeva zavzemala za zaostrovanje azilne zakonodaje, še posebej na področju pravice združevanja družin in časovne omejitve trajanja azila. Dejala je še, da se o tem pogovarja s koalicijskimi partnerji in da odločitev pričakuje do konca januarja.

Glede kritik zaradi postavljanja ograje na meji s Slovenijo ob mejnem prehodu Špilje je ministrica poudarila, da Avstrija za urejen sistem nadzora na meji potrebuje ograjo in nov način usmerjanja beguncev. Kot je dodala, lahko na ta način v 24 urah pregledajo do 11.000 prišlekov.

N. K, STA