Avstrijska policija v Gradcu preprečila teroristični napad na božični sejem, ki ga je načrtoval bosanski musliman

Gradec Božični Sejem 2017 Foto: Twitter

Avstrijska policija je preprečila teroristični napad 25-letnega bosanskega muslimana. Osumljeni terorizma je načrtoval napad na graški božični sejem.

Avstrijska policija je 1. decembra v zaklonišču za brezdomce aretirala 25-letnega bosanskega muslimana, ki naj bi načrtoval teroristični napad na božični sejem v Gradcu. Po poročanju Voice of Europe je policija sporočila, da je osem očividcev povedalo, da si je ogledoval videoposnetke terorističnega napada v Nici in terorističnega napada na berlinskem božičnem sejmu. Osumljeni je povpraševal tudi po avtomobilih na izposojo, poleg tega naj bi stalno ponavljal: “Naredil bom kakor v Berlinu.”

Osumljeni naj bi bil v stiku s pripadniki radikalne skupine Muslimanska bratovščina. Pred tem naj bi bil član mošeje, ki so jo zaprli zaradi možnih povezav z ISIS. Avstrijski notranji minister Wolfgang Sobotka pa je v izjavi poudaril, da “v boju proti terorizmu nič ne sme biti prepuščeno naključju”.

Božični sejmi nove tarče teroristov
V decembru 2016 je tunizijski prosilec za azil s tovornjakom zapeljal v skupino ljudi na berlinskem božičnem sejmu in jih ubil dvanajst, 56 jih je bilo poškodovanih. V večini evropskih božičnih sejmov so zato letos namestili betonske pregrade, s katerimi na bi preprečili ponovitev dogodkov z lanskega leta. V Lyonu pa so v celoti odpovedali božični sejem zaradi stroškov varovanja, ki so presegali 20 tisoč evrov.

Tovornjak, ki je zapeljal v množico obiskovalcev berlinskega božičnega sejma.

Ivan Šokić