fbpx

Avstrijska vlada s policijskimi preiskavami v obveščevalni službi pristrigla peruti globoki državi

Foto: epa

Medtem ko v Sloveniji nemoteno vlada globoka država, pa je v Avstriji slika povsem drugačna, saj se je avstrijska vlada odločila, da ji stopi na prste. Letošnja operacija je povzročila “ohromelost” obveščevalne agencije, potem ko je prišlo do racij, ki jih niso pričakovali niti njeni agenti. 

28. februarja letos je policija vdrla v pisarne avstrijske glavne obveščevalne agencije in se dokopala do nekaterih najbolj občutljivih državnih skrivnosti, ki so se nahajale v škatlah in plastičnih vrečkah. Najvišji obveščevalni uradniki, ki so tedaj delali od doma, so doživeli obiske s strani uradnikov, ki so jim zagrozili, da jim bodo v primeru nesodelovanja podrli vrata.

Odločitev o targetiranju agencije, ki je odgovorna za obrambo države pred številnimi grožnjami, vključno z desničarskim ekstremizmom, je bila sprejeta s strani novih vodij službe – članov Avstrijske svobodnjaške stranke. V obrambi izvedene operacije je bilo med drugim izpostavljeno, da je več sodelavcev agencije osumljenih, da niso izbrisali občutljivih podatkov, ki bi jih sicer v skladu z zakonodajo morali.

Več kot pet mesecev pozneje je še vedno viden učinek v 9-milijonski državi. V državi, katere geopolitično pozicioniranje med vzhodom in zahodom je že dolgo nazaj vplivalo na to, da je postala gnezdo vohunov – nekakšno igrišče vse narodov, je povedal eden izmed avstrijskih obveščevalnih veteranov. Ob tem pa je izpostavil, da se je obveščevalna agencija znašla “v paralizi”. “Le kako bi lahko delali v takšnem okolju?”

Foto: epa

Zahodne agencije so se odzvale
Obveščevalne službe na Zahodu so se medtem odločile za zaščito lastnih skrivnosti, in sicer tako, da so nekoliko zamrznile globoko in dobro sodelovanje z avstrijsko obveščevalno službo. Eden izmed obveščevalcev, ki je želel ostati anonimen, je za Washington Post povedal, da so od racij dalje prenehali z deljenjem visoko občutljivih informacij. “Skrbi nas, da bi lahko te prišle v napačne roke.” 

Avstrijska svobodnjaška stranka je prišla na oblast konec lanskega leta kot partner v koaliciji z desno sredinsko stranko ÖVP. Sicer je bila stranka v vladi že na začetku leta 2000, prvič pa se je dogodilo, da je dobila nadzor nad notranjim ministrstvom, ki je odgovorno za javni red in mir v Avstriji in predstavlja dom ene izmed glavnih obveščevalnih služb – avstrijskega urada za zaščito ustave in boj proti terorizmu (BVT).

Kickl stopil v bran operacije
Avstrijski notranji minister Herbert Kickl iz vrst svobodnjakov in njegovi zavezniki so javno branili izvedbo racije in zatrdili, da je  državni tožilec zaprosil za nalog, sodnik pa ga je odobril. Zaseženi dokumenti so bili s strani policije izročeni neposredno tožilcu. Racije so bile v skladu s pravno državo, je povedal Kickl in dodal, da je napočil čas, da se osredotoči na dejstva in se teorije zarote pusti ob strani.

Herbert Kickl (Foto: epa)

Racije so postale predmet sodnega postopka in na sodni veji je, da odloči, ali so bile zakonite in sorazmerne. Medtem pa se bo naslednji mesec pričela parlamentarna preiskava. Ob tem pa je potrebno poudariti, da obe koalicijski stranki, ki se osredotočata na boj proti islamu, še naprej ohranjata priljubljenost in še ne plačujeta posledic obveščevalnega škandala.

H. M.