Avstrijska vlada s policijskimi preiskavami v obveščevalni službi pristrigla peruti globoki državi

Foto: epa

Medtem ko v Sloveniji nemoteno vlada globoka država, pa je v Avstriji slika povsem drugačna, saj se je avstrijska vlada odločila, da ji stopi na prste. Letošnja operacija je povzročila “ohromelost” obveščevalne agencije, potem ko je prišlo do racij, ki jih niso pričakovali niti njeni agenti. 

28. februarja letos je policija vdrla v pisarne avstrijske glavne obveščevalne agencije in se dokopala do nekaterih najbolj občutljivih državnih skrivnosti, ki so se nahajale v škatlah in plastičnih vrečkah. Najvišji obveščevalni uradniki, ki so tedaj delali od doma, so doživeli obiske s strani uradnikov, ki so jim zagrozili, da jim bodo v primeru nesodelovanja podrli vrata.

Odločitev o targetiranju agencije, ki je odgovorna za obrambo države pred številnimi grožnjami, vključno z desničarskim ekstremizmom, je bila sprejeta s strani novih vodij službe – članov Avstrijske svobodnjaške stranke. V obrambi izvedene operacije je bilo med drugim izpostavljeno, da je več sodelavcev agencije osumljenih, da niso izbrisali občutljivih podatkov, ki bi jih sicer v skladu z zakonodajo morali.

Več kot pet mesecev pozneje je še vedno viden učinek v 9-milijonski državi. V državi, katere geopolitično pozicioniranje med vzhodom in zahodom je že dolgo nazaj vplivalo na to, da je postala gnezdo vohunov – nekakšno igrišče vse narodov, je povedal eden izmed avstrijskih obveščevalnih veteranov. Ob tem pa je izpostavil, da se je obveščevalna agencija znašla “v paralizi”. “Le kako bi lahko delali v takšnem okolju?”

Foto: epa

Zahodne agencije so se odzvale
Obveščevalne službe na Zahodu so se medtem odločile za zaščito lastnih skrivnosti, in sicer tako, da so nekoliko zamrznile globoko in dobro sodelovanje z avstrijsko obveščevalno službo. Eden izmed obveščevalcev, ki je želel ostati anonimen, je za Washington Post povedal, da so od racij dalje prenehali z deljenjem visoko občutljivih informacij. “Skrbi nas, da bi lahko te prišle v napačne roke.” 

Avstrijska svobodnjaška stranka je prišla na oblast konec lanskega leta kot partner v koaliciji z desno sredinsko stranko ÖVP. Sicer je bila stranka v vladi že na začetku leta 2000, prvič pa se je dogodilo, da je dobila nadzor nad notranjim ministrstvom, ki je odgovorno za javni red in mir v Avstriji in predstavlja dom ene izmed glavnih obveščevalnih služb – avstrijskega urada za zaščito ustave in boj proti terorizmu (BVT).

Kickl stopil v bran operacije
Avstrijski notranji minister Herbert Kickl iz vrst svobodnjakov in njegovi zavezniki so javno branili izvedbo racije in zatrdili, da je  državni tožilec zaprosil za nalog, sodnik pa ga je odobril. Zaseženi dokumenti so bili s strani policije izročeni neposredno tožilcu. Racije so bile v skladu s pravno državo, je povedal Kickl in dodal, da je napočil čas, da se osredotoči na dejstva in se teorije zarote pusti ob strani.

Herbert Kickl (Foto: epa)

Racije so postale predmet sodnega postopka in na sodni veji je, da odloči, ali so bile zakonite in sorazmerne. Medtem pa se bo naslednji mesec pričela parlamentarna preiskava. Ob tem pa je potrebno poudariti, da obe koalicijski stranki, ki se osredotočata na boj proti islamu, še naprej ohranjata priljubljenost in še ne plačujeta posledic obveščevalnega škandala.

H. M.

 • Jan Kovalski

  Tudi Slovenija potrebuje svojega Eliota Nessa (The Untouchables).

  • stajerc5

   The Untouchables ze imamo, ampak so na zalost doma v Murglah…

   • župnik cefizelj

    edini untouchables je ivan posrani janša, ki si lasti ustavno sodišče in se vsakokrat izmuzne zasluženi kazni. sodba v avstriji je lepo izrekla, da so šle podkupnione v slovenijo na račun stranke sds in njenega liderja. kako dolgo še desnakarske svinje boste zaslepljeni sledili lažnemu preroku!? kmalu bo sodni dan in bo potrebno odgovarjati za malikovanje zlaganih idolov!

    • Clemen J.

     Haha dej si še enkrat poglej sodbo. Rigelj je bil obtožen samo podkupovanja. Za ostale pa niso imeli dokazov in je en govoril oz. lagal po naročilu murgelj.

     • župnik cefizelj

      prvič je riedl in ja vse je sčiovkal avstrijskim preiskovalcem. in ja denar je šel za podkupnine v sđs in k ivanu janši. v sodbi je to napisano nedvoumno. seveda pa po mvaših teorijah zarote murgelj lovke sežejo tudi do avstrijskega pravosodja. zaslepljeni od malikovanja lažnega preroka, boste vsi goreli skupaj z izdajalsko rkc, ki je že zdavnaj pozabila na jezusov nauk. zveličar prihaja, za hudičeve hlapce in vlačuge ne bo milosti!

     • Steiermark

      rdeči zahojeni udbovski debil pač nemore razumeti “razumljivega” in še naprej po ukazu svojih udbovskih mafijski stricev, laja v luno….

     • Clemen J.

      pravi podpornik izdajalcev slovenije. Vaši cajti komunistični so mimo. Mali veliki vodja je že nekaj star in ko bo krenil nimate zamenjave

   • Steiermark

    Rees je in oni so tisti, ki “vodijo preiskave in jih usmerjajo”…..

 • Olga2345

  Kaj bi šele našli pri nas…Udbo!

  • župnik cefizelj

   saj so zaprli riedla, ki je bil potrčko ivana janše pri korupciji s patrijami. dej ne nakladaj hudičeva vlačuga olga. kar sledi lažnivemu preroku ivanu janši. zveličar vse vidi. gorela boš za svoje grehe ti hudičeva vlačuga.

   • Clemen J.

    Patria ni nič proti 1.5 mijarde opranega denarja za islamiste

    • župnik cefizelj

     lažnjivo govno. je preiskovalna skupina znotraj evropskega parlamenta lepo zaključila, da tu ni bilo nepravilnosti. je pa anglež lepo razgalil imbecilneža logarja, ki je z izdajanjem, poneverjanjem in lažmi blatil našo domovino. svinja izdajalska se je lepo naučila blatiti domovino pri katolibanskih desnakarjih, ki še vedno častijo izdajo naroda!

     • šmentanamuha

      Pa ti si res bolnik.

     • Steiermark

      edino in to lažnivo vsrano govno, si ti, satanov iztrebek!

     • FRANC3

      Po tvojem je Logar blatil država, ker je imel dokaze, 571 novinarskih pisunov pa je brez dokaza blatilo Slovenijo, je po tvojem pa verodostojno.
      Žalostno.

     • Clemen J.

      Haha vam gre v nos človek ki vas je odkril. Če bi imeli vsaj kaj v glavi bi vedeli da supermen ne živi v nemčiji.