fbpx

Avstrijski Kronen Zeitung: 50 tisoč migrantov vdira z vseh strani preko Balkana, tihotapci pa bogato služijo

Ilegalni migranti v Bosni in Hercegovini (Foto: Twitter)

Zaradi novega migrantskega vala, ki prihaja v Evropo preko Balkana, je v Sarajevu zraslo migrantsko taborišče. Migranti pridejo v Evropo preko Turčije, kjer vstopijo v Grčijo oziroma Bolgarijo ter od tam nadaljujejo naprej proti zahodu.

Tihotapske operacije na Balkanu so se razrasle preko vsake mere, poroča avstrijski časopis Kronen Zeitung. Za 200 evrov migrante pretihotapijo iz Grčije v Albanijo, za 100 evrov jih spravijo do Črne Gore, za še 50 evrov pa jim omogočijo pot v Bosno.

Ilegalne migrante tihotapijo tudi preko nepočiščenih minskih polj, ki so nastala v vojni ob razpadu Jugoslavije. 50 tisoč migrantov počasi prodira vse bolj severno, preobremenjene male balkanske državice pa se niso sposobne soočiti z nastalo situacijo.

Migrantski val narašča
“V aprilu letos je bilo registriranih 400 migrantov, kar je trikrat več kot januarja letos. V večini primerov prihajajo iz Afganistana, Pakistana, Kosova, Turčije, Sirije, Libije, Maroka in Irana,” je povedala tiskovna predstavnica bosanskohercegovske mejne policije Sanela Dujković.

Po drugi strani se je od januarja v Mediteranu utopilo 619 migrantov, medtem ko se je kar 23.715 ilegalnih migrantov izkrcalo na evropski obali. To je zaenkrat manj kot pred dvema letoma, a nenaden porast prihoda migrantov naj bi skrbel tudi Agencijo za evropsko mejno in obalno stražo – Frontex.

Ivan Šokić