fbpx

Avstrijski predlog: Migrante je treba zadržati na otokih in jim preprečiti vstop v EU

Foto: STA

“Prosilce za azil v državah članicah Evropske unije bi bilo treba zadrževati na otokih in se jim ne bi smel dovoliti neposreden dostop do Evrope,” je za avstrijski časnik Die Presse povedal avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz.

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz predlaga avstralski model omejevanja migrantov, ki naj bi po njegovem mnenju te odvrnil, da bi se podali na pogosto zelo nevarno pot v Evropo. Avstralija od leta 2013 izvaja azilno politiko, v okviru katere vojaške ladje prestrežejo plovila z migranti in jih napotijo v drugo smer, še preden dosežejo celino. Pošljejo jih bodisi nazaj na njihovo izhodiščno točko, ki je ponavadi Indonezija, bodisi v centre za priseljence na tihomorskih otokih Papua Nova Gvineja in Nauru. Prosilci za azil se ne smejo naseliti v Avstraliji, tudi če se izkaže, da gre za begunce, poroča STA. Primer že učinkovitega avstralskega modela je bil v uporabi tudi v ZDA, ko so v prvi polovici 20. stoletja migrante zadrževali na otoku Ellis.

Kurz je sicer dejal, da avstralskega modela morda v Evropi ne bi mogli v celoti prevzeti, a je hkrati izrazil močne dvome v to, ali dogovori med Turčijo in EU sploh dajejo kakšne rezultate glede zmanjšanja števila migrantov.

Kdor pride nezakonito, naj izgubi pravico do azila
V intervjuju je Kurz dejal, da bi moral vsak migrant, ki skuša v Evropo priti po nezakoniti poti, avtomatsko izgubiti pravico do azila. Seveda bi morala EU to sprejeti in s posebno resolucijo tudi uveljavljati. Problem nezakonitih prihodov migrantov je predvsem v nevarnosti, ki jim prežijo na poti.

Po podatkih Združenih narodov je v letošnjem letu čez Sredozemsko morje v Evropo prišlo več kot 200.000 migrantov. Na tej nevarni poti med Libijo in Italijo jih je umrlo že več kot 2.500.

Sebastian Kurz v pogovoru za Die Presse še opozarja, da trenutni evropski sistem ne pomeni ničesar drugega kot tisoče mrtvih v Sredozemskem morju. Zato predlaga, da bi se vse migrante, ki so se podali na nezakonito pot v Evropo, prestreglo že na morju in preusmerilo ali v izhodiščno točko, od koder so prišli, ali pa na kakšen otok, kot je na primer Lezbos. Hkrati je avstrijski zunanji minister opozoril, da lahko Turčija svoj del dogovora z EU kadarkoli prekine in tako močno destabilizira EU. To pomeni, da mora Evropa nujno najti nek način, da bo zmogla in znala sama – brez Turčije – zajeziti število migrantov in vse nezakonite prihode primerno preprečiti.

Anja Dangubič