fbpx

Avstrijski zunanji minister proti nerealističnim migrantskim kvotam

Avstrijski zunanji minister Sebastijan Kurz (Foto: STA).

Včerajšnja izdaja nemškega časnika Welt am Sonntag razkriva, da  avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz nasprotuje “nerealističnemu” načrtu prerazporeditve migrantov znotraj EU. Opozoril je, da lahko nestrinjanje glede načrta ogrozi kohezijo celotne EU, ter dodal, da nekateri migranti ne želijo biti premeščeni v določene države. 

Prav tako je posvaril pred obsojanjem Madžarske in njene zunanje politike. Kdor obsoja, želi poudariti, da je sam boljši. “Nevarno postane, ko nekatere države članice EU ustvarijo vtis, da imajo višje moralne temelje od drugih držav članic,” je poudaril.

Predsednik Evropskega parlamenta se ne strinja z Madžarsko
Če primerjamo izjavo Sebastiana Kurza in drže drugih evropskih predsednikov, vidimo, da evropska politika glede migrantskega vprašanja ni enotna. Tako je predsednik Evropskega parlamenta, Martin Schulz, izjavil, da Madžarska igra nevarno igro, saj če bi Madžarski uspelo zavrniti migrante, bi lahko to uveljavile še druge države.

Mnenja glede kvot vedno bolj deljena
Mnenja v zvezi z migrantsko krizo se krešejo: v Bolgariji so prepovedali burke, na Madžarskem glasujejo proti kvotam, države, kot je Avstrija, pa se že počasi javno nagibajo proti kvotam. Kajti dejstvo je, da je migrante vabila Nemčija, ne EU. Države članice niso nikoli glasovale o tem, ali želijo sprejeti milijone migrantov z Bližnjega Vzhoda. Zakaj bi torej sedaj morali vsi nositi breme mame Angele?

A. B.