fbpx

V Avstriji prepovedali izobešanje turških zastav

(Foto: EPA)

Župan avstrijskega mesta Wiener Neustadt okoli 60 kilometrov južno od Dunaja je meščane turškega rodu pozval, naj nemudoma prenehajo izobešati turške zastave po oknih in balkonih. Kot je poudaril, tuja politika ne sodi v mesto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Številni pripadniki turške skupnosti v mestu so rdeče zastave z belo zvezdo in polmesecem začeli izobešati po spodletelem vojaškem udaru v Turčiji pred tednom dni. Zastave v podporo Erdoganu visijo še danes.

Vse turške zastave je potrebno nemudoma odstraniti
To je zmotilo župana Klausa Schneebergerja, ki je poudaril, da noče, da bi aktualno dogajanje v Turčiji uvozili v Wiener Neustadt. “Zato vse, ki so na balkonih ali domovih izobesili turške zastave, pozivam, naj jih nemudoma odstranijo,” je zapisal v odprtem pismu lokalni turški skupnosti.

Wiener Neustadt ima 43.000 prebivalcev, med njimi je petina priseljencev, večinoma Turkov. Turška skupnost v Avstriji šteje 300.000 ljudi in je številčno največja manjšina.

“Wiener Neustadt je odprto in strpno mesto, a vprašanje integracije je eden največjih izzivov sedanjega časa,” je poudaril Schneeberger in dodal, da turške zastave spadajo le na večje športne prireditve.  Schneeberger je še izpostavil, da je treba ob velikem prilivu migrantov zaščititi “več deset let stare tradicije in vrednote.”

SPS