fbpx

Barack Obama na poslovilnem govoru v Chicagu ni omenjal Donalda Trumpa

Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama (foto: STA).

Barack Obama, ki predsedniško mesto prepušča Donaldu Trumpu, je v svojem zadnjem govoru v Chicagu ob slovesu od funkcije predsednika zagotovil, da recesije v ZDA ni več, rasne napetosti pa se stopnjujejo. 

Barack Obama je v govoru, kot poroča STA, med drugim dejal, da je demokracija težko in včasih tudi krvavo opravilo. Velikokrat pa se zdi, kot da se po vsakih dveh korakih naprej stopi en korak nazaj.

Množica zbranih je na Obamovem poslovilnem govoru kričala: “Še štiri leta, še štiri leta!” Obama jim je odgovoril, da ima lahko ameriški predsednik le dva štiriletna mandata. Amerika pa gre na daljši rok vedno naprej.

S poslovilnimi govori je v ZDA  leta 1796 začel prvi predsednik ZDA, George Washington. Obama je govoril v Chicagu, kjer je začel svoje delo v politiki s kariero političnega aktivista oziroma organizatorja skupnosti. S tem pa se je leta 2009 vpisal v zgodovino kot prvi temnopolti predsednik ZDA.  Podpornikom in bolj skeptičnim ljudem je Obama zagotovil, da je Amerika boljša in trdnejša kot pred osmimi leti. Recesije ni več, zaposlovanje raste, plače tudi, avtomobilska industrija cveti, normalizirajo se odnosi s Kubo, z Iranom je bil dosežen jedrski sporazum, Osama bin Laden je mrtev, homoseksualci imajo pravico do poroke, 20 milijonov Američanov pa ima dostop do zdravstva. Glede zdravstvene reforme, ki jo nameravajo republikanci odpraviti, je dejal, da nima nič proti, če najdejo kaj boljšega.

Seveda pa vse te stvari ne držijo. Ameriška avtomobilska industrija bi se selila v Mehiko, če ne bi bil izvoljen Donald Trump. Rasne napetosti so najvišje ravno odkar je predsednik Barack Obama. Lobiji Wall Streeta so močnejši po osmih letih vladavine Obame. Zdravstvena reforma v praksi ne deluje. Recesije morda ni več, a ameriški zunanji dolg ostaja astronomski. Po osmih letih Baracka Obame je Amerika prav tam kjer je bila, za nekatere pa so se stvari še poslabšale. Črnska gledalka CNN-a, ki je volila za Trumpa, je dejala, da so črnci bolj getoizirani kot so bili pred osmimi leti.

Ob omembi tranzicije je množica zbranih v Chicagu glasno izrazila neodobravanje nad osebo, ki se bo vselila v Belo hišo. Obama jih je pomirli, da bo zagotovil gladko tranzicijo, kot jo je dobil tudi on od predhodnika Georgea Busha mlajšega. Rasne napetosti se v ZDA nadaljujejo, za Obamo pa je velik problem zapiranje ljudi v svoje lastne kroge. Mediji vse bolj služijo določenim okusom, strankarske delitve se večajo, velike so tudi gospodarske razlike. Državljanom je Barac Obama ob slovesu priporočil, naj nehajo govoriti drug mimo drugega in se bolj poslušajo.

Odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama je poudaril, da so odstranili več deset tisoč teroristov  z Osamo bin Ladnom na čelu in da tuja teroristična organizacija v osmih letih na ameriških tleh ni izvedla napada. Izvedli so jih posamezniki, podporniki Islamske države, ki pa so ji skupaj z zavezniki uspeli odvzeti polovico osvojenega ozemlja. Američane je pozval, naj se ne vdajajo strahu in naj zavrnejo diskriminacijo muslimanov. Guantanama mu ni uspelo zapreti, je pa uspel končati mučenje terorističnih osumljencev. Proti koncu govora se je začel zahvaljevati. Takrat je tudi zajokal. Sodelavcem in podpornikom je zagotovil, da so skupaj uspeli spremeniti svet, izbiro Josepha Bidna za podpredsednika je označil za svojo prvo in najboljšo izbiro, saj je dobil brata. Soprogi Michelle je povedal, da ni bila le žena in mati njegovih otrok, ampak najboljša prijateljica.

Soproga Baracka Obame, Michelle s hčerkama. Foto: STA

Soproga Baracka Obame, Michelle s hčerkama (foto: STA).

“Iz Bele hiše si naredila prostor za vse in zaradi tvojega vzora si novi rodovi postavljajo višja obzorja,” je dejal Barack Obama svoji ženi Michelle in hčerki Malio in Sasho pohvalil, da sta v zadnjih osmih letih zrasli v izjemni mladi ženski, pametni in lepi, prijazni, premišljeni in polni strasti. “Od vseh stvari, ki sem jih dosegel v življenju, sem najbolj ponosen, da sem vajin oče,” je dejal.

Branka Jurhar