fbpx

Bavarski krščanski socialisti: Migranti se morajo naučiti nemško in spoznati naše vrednote

Joachim Herrmann (foto:epa)

Bavarski krščanski socialisti (CSU) se zavzemajo, da bi se migranti morali obvezno učiti tako nemški jezik kot o nemških demokratičnih vrednotah. Stranka med drugim zahteva tudi izstop Grčije iz EU, Slovenija pa bi po njihovem mnenju morala bolje zavarovati meje.

Sestrska stranka vladajočih krščanskih demokratov (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel je v predlogu poudarila, da “morajo zahtevati pripravljenost za integracijo”. O predlogu stranke bodo razpravljali na njenem kongresu v začetku januarja. Dokument se sicer podrobneje ukvarja s prosilci azila, ki se jim obeta dolgotrajno bivanje v Nemčiji, medtem ko se o njihovih pravicah še odloča, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

CDU: Prišleki se morajo prilagoditi nemški družbi
Glede na predlog stranke CSU bi se morali prosilci za azil “z dogovorom o integraciji zavezati k spoštovanju naših vrednot, našega pravnega sistema in k pravilom mirnega življenja”. Kot še navaja dpa, se tudi na državni ravni v okviru CDU kaže podpora tovrstnim idejam, da bi prišleki v Nemčiji morali imeti določene obveznosti, da se prilagodijo nemški družbi. To je bilo slišati tudi na kongresu stranke v začetku decembra.

Herrmann: Nadzor na mejah bi morala prevzeti deželna vlada
Vendar pa se razmerja med bavarsko deželno vlado, ki jo vodi CSU, in zvezno vlado unije CDU/CSU in socialdemokratov (SPD) zaradi begunske krize vse bolj krhajo. Bavarski deželni notranji minister Joachim Herrmann se je v pogovoru za nedeljsko izdajo časnika Welt zavzel, da bi morala nadzor na mejah Bavarske prevzeti kar deželna vlada, ker da vlada v Berlinu zaradi pomanjkanja ljudi tega ni zmožna.

Nemci želijo zavarovati mejo Slovenije s Hrvaško
Med drugim se je sicer Herrmann zavzel tudi za izključitev Grčije iz schengenskega območja, saj da je to, kar počnejo Atene pri varovanju zunanje schengenske meje, “farsa”.

Kot še posebej pomembno za Bavarsko je označil varovanje schengenske meje na mejah Madžarske in Slovenije. “Madžarska že skrbi za ustrezno varovanje. Zdaj se moramo osredotočiti na to, da zavarujemo slovensko mejo. Vse osebe in vozila, ki želijo s Hrvaške v schengensko območje, bi morali podrobneje pregledati,” se je med drugim še zavzel deželni minister.

N. K., STA