fbpx

“Begunec” Ahmed, ki so ga sprejeli v Franciji med migrantsko krizo v letu 2016, je eden največjih ISIS-ovih klavcev, odgovoren za 1.700 smrti

Usmrtitve 1700 iraških kadetov v Camp Speicher (vir: twitter)

Osumljeni množični morilec ISIS, ki je obtožen vrste vojnih zločinov zaradi sodelovanja v masakru 1.700 neoboroženih iraških kadetov pred štirimi leti, je v Franciji dobil azil kot eden izmed “beguncev” med migrantsko krizo.

33-letni Ahmed H. je v Francijo prišel na vrhuncu migrantskega vala leta 2016 in takoj zaprosil za azil. Leto kasneje so mu po poročanju Voice of Europe izdali dovoljenje za bivanje v državi za naslednjih 10 let. Trenutno se nahaja v visoko varovanem zaporu blizu Pariza. Aretirali so ga v Lisieuxu v Normandiji.

Usmrtitev 1.700 iraških kadetov v oporišču Camp Speicher. (Vir: Twitter)

Obveščevalne službe so potrebovale več mesecev, da so Ahmeda identificirale kot visokega operativca ISIS. Zaradi zločinov v Iraku in njegove vloge pri poveljevanju četam v Samarri, severno od Bagdada, mu grozi smrtna kazen. Zaradi tega Francija zavrača teroristovo izročitev nazaj Iraku, kjer bi mu lahko sodili njegovim zločinom primerno, namesto da mu omogočajo še nadaljnjo radikalizacijo francoske zaporniške populacije.

Usmrtitev 1.700 iraških kadetov v oporišču Camp Speicher. (Vir: Twitter)

Masaker v oporišču Camp Speicher velja za enega od najhujših zločinov, ki jih je zagrešil ISIS na območju Iraka leta 2014. Videoposnetki masakra kažejo, kako so bili iraški kadeti postavljeni v vrsto na pomolu, nakar jim je njihov rabelj pognal strel v glavo od zadaj ter odrinil truplo v vodo.

Ivan Šokić