fbpx

Bela hiša odobrila razširitev pooblastil za vojake, stacionirane na meji z Mehiko – za obrambo lahko uporabijo tudi smrtno silo

Ameriški vojak napeljuje bodečo žico na južni meji z Mehiko (vir: twitter)

Bela hiša je ameriškim vojakom stacioniranim na meji z Mehiko odobrila rabo smrtne sile, če je to potrebno. Ameriški predsednik je pred prihajajočo invazijo migrantov na mehiško mejo poslal 5900 vojakov in še 2100 pripadnikov nacionalne garde.

Vodja kabineta Bele hiše John Kelly je v torek podpisal ukaz, ki vojakom na meji z Mehiko dovoljuje opravljanje nekaterih vlog za ohranjanje reda in uporabo smrtne sile, če bo potrebno. Ta ukaz po poročanju Military Times “vojaškemu osebju ministrstva za obrambo” dovoljuje “izvajanje vse vojaških obrambnih aktivnosti za katere obrambni minister presodi, da so nujne” za zaščito carinikov.

V to so vključeni tako raba sile, vključno s smrtonosno silo po potrebi, obvladovanje množic, začasno pridržanje in opravljanje preiskav. Na meji se trenutno nahaja 5900 vojakov in 2100 pripadnikov nacionalne garde. Nekatere od teh aktivnosti, kot so obvladovanje množic in pridržanja, naj bi bila potencialno v konfliktu z odlokom iz leta 1878, ki vojski  preprečuje opravljanje nalog notranjih organov.

Širitev pooblastil delovanja
Akt je bi sprejet z namenom, da bi zamejili delovanje vojske in s tem preprečili možnost, da bi lahko država kadar koli uporabila vojsko proti lastnim državljanom. V današnjem primeru je to nemogoče, saj je vojska na meji z Mehiko z namenom ščitenja suverenosti ameriške meje. Vseeno to ne bo ustavilo ameriških levičarjev, da ne bi poskušali na razne načine prek sodišč onemogočati zaščito ameriške meje in preprečiti vojski, da ščiti ameriške državljane pred invazijsko hordo migrantov, ki jo sestavljajo številni obsojeni kriminalci in pripadniki tolp.

Obrambni minister Mattis z vojaki na južni meji ZDA (vir: twitter)

Trenutno ameriška vojska v določenih segmentih že deluje s povečanimi pooblastili, saj je vpletena v vojno proti mamilom, kjer pomagajo agentom na meji pri prestrezanju pošiljk mamil. Uslužbenci ministrstva za obrambo so povedali, da je bil jezik rabljen v podpisanem ukazu skrbno izbran ter kot tak ne nasprotuje aktu Posse Comitatus iz leta 1878. Kelly je povedal, da so dodatna pooblastila za vojsko na meji potrebna zardi “zanesljivih dokazov in informacij”, ki nakazujejo, da je na tisoče migrantov, ki so prišli do Tijuane, zmožno povzročati nerede in nasilje.

Ivan Šokić