Bela hiša odobrila razširitev pooblastil za vojake, stacionirane na meji z Mehiko – za obrambo lahko uporabijo tudi smrtno silo

Ameriški vojak napeljuje bodečo žico na južni meji z Mehiko (vir: twitter)

Bela hiša je ameriškim vojakom stacioniranim na meji z Mehiko odobrila rabo smrtne sile, če je to potrebno. Ameriški predsednik je pred prihajajočo invazijo migrantov na mehiško mejo poslal 5900 vojakov in še 2100 pripadnikov nacionalne garde.

Vodja kabineta Bele hiše John Kelly je v torek podpisal ukaz, ki vojakom na meji z Mehiko dovoljuje opravljanje nekaterih vlog za ohranjanje reda in uporabo smrtne sile, če bo potrebno. Ta ukaz po poročanju Military Times “vojaškemu osebju ministrstva za obrambo” dovoljuje “izvajanje vse vojaških obrambnih aktivnosti za katere obrambni minister presodi, da so nujne” za zaščito carinikov.

V to so vključeni tako raba sile, vključno s smrtonosno silo po potrebi, obvladovanje množic, začasno pridržanje in opravljanje preiskav. Na meji se trenutno nahaja 5900 vojakov in 2100 pripadnikov nacionalne garde. Nekatere od teh aktivnosti, kot so obvladovanje množic in pridržanja, naj bi bila potencialno v konfliktu z odlokom iz leta 1878, ki vojski  preprečuje opravljanje nalog notranjih organov.

Širitev pooblastil delovanja
Akt je bi sprejet z namenom, da bi zamejili delovanje vojske in s tem preprečili možnost, da bi lahko država kadar koli uporabila vojsko proti lastnim državljanom. V današnjem primeru je to nemogoče, saj je vojska na meji z Mehiko z namenom ščitenja suverenosti ameriške meje. Vseeno to ne bo ustavilo ameriških levičarjev, da ne bi poskušali na razne načine prek sodišč onemogočati zaščito ameriške meje in preprečiti vojski, da ščiti ameriške državljane pred invazijsko hordo migrantov, ki jo sestavljajo številni obsojeni kriminalci in pripadniki tolp.

Obrambni minister Mattis z vojaki na južni meji ZDA (vir: twitter)

Trenutno ameriška vojska v določenih segmentih že deluje s povečanimi pooblastili, saj je vpletena v vojno proti mamilom, kjer pomagajo agentom na meji pri prestrezanju pošiljk mamil. Uslužbenci ministrstva za obrambo so povedali, da je bil jezik rabljen v podpisanem ukazu skrbno izbran ter kot tak ne nasprotuje aktu Posse Comitatus iz leta 1878. Kelly je povedal, da so dodatna pooblastila za vojsko na meji potrebna zardi “zanesljivih dokazov in informacij”, ki nakazujejo, da je na tisoče migrantov, ki so prišli do Tijuane, zmožno povzročati nerede in nasilje.

Ivan Šokić

 • Fhhhhanc Bhhhezveznik

  Sicario.

 • Caetano

  Trump dela red pri nas pa namenoma ustvarjajo nered.

  • Zgornji

   TOČNO TO !!! ! !!! PRI NAS SMO ŠE DAAAAAAALEČ ZA AMERIKO IN RUSIJO … !!! ! !!!

 • RATATA

  Vi smrtno resno, da lahko uporabijo smrtno silo.

 • trumpet2018

  pravilno, barbari oz. osvajalci razumejo samo argument moči, tako se varuje lastne meje

  • Zgornji

   Ja, žal so postali Premrtvi za kako nežnejše opozorilo oziroma navodilo . Zato slišijo in vidijo samo še surovo moč. In Točno To bodo dobili . Žal.

 • Olga2345

  Pred strelski vod bi bilo treba postaviti tiste, ki te ljudi plačujejo in jih pošiljajo v invazijo nad tuje države! To so Soris in levičarska svojat (po Trčku)!

 • macon

  Jasno, država ima jurisdikcijo nad prehodi meje ali pa preneha biti država. Slovenija de facto ni več država, ker je to pravico in dolžnost opustila. Mi smo nekak teritorij ali okrnjena država.

  • Marijan Tončić

   Poskusi ti priti nazaj brez veljavnega osebnega dokumenta…..

  • Marijan Tončić

   Če te ulovijo na ulici pa te samo oglobijo s 400 EUR, ni pa jasno od kje dobijo naše podatke. Aha sedaj razumem, te s strokovnim prijemom obvladajo, ulisičijo, odpeljejo v dnevni zapor in ti dajo telefon, da pokličeš domače, ki prinesejo osebni dokument za identifikacijo ter izpis račun. Je pa dobra stran, d alhako prišparaš celo 200 EUR in imaš dobiček, če plačaš v sedmih dnevih.

 • xtc

  Končno bo nekdo očitno storil nujno potrebno, kar sem že rekel,ko bodo padli na meji prvi ilegalni nasilneži,ki skušajo na silo vdreti v suvereno državo in posesti,se bodo zadeve začenjale spreminjati.
  Ko jih bo obležalo par sto bo mir pred njimi trajen

 • xtc

  Zelo težko bodo levi kaj dosegli na USA sodiščih,saj ima Trump večino na Supreme Courtu-ki je desen. in domoljuben.

 • Volkhv

  ZDA, kjer nimaš niti možnosto brezplačnega študija, “država”, kjer nimaš omogočenega niti možnosti da ti zaplombirajo zob pod 300 EUR, kjer nimaš možnosti za dopust nad 10 dnevi letno… Se poserjem jaz nad ZDA! Tam me ne bodo videli niti mrtvega. Zdaj pa si predstavljajte še ostale sranjske luknje na ameriški celini, ko že bežijo v to ZDA…

  • xtc

   Saj te ne vzamejo tja lenuha levega-se ti ni treba bat.

   • Volkhv

    Nekatere dneve delam po 11 ur na dan, delam magisterij, ju3 imam še izpit na dol. drugih področjih! Ne motaj mi o “levičarstvu”. Sem bolj desen kot marsikateri “desničar”. Desničarstvo ne pomeni, da podpiraš vojne v svetu in zionistične, arabske mafije, temveč bolj spominja na krščansko-arijski ideal! Malo poglej moje komentarje. Kdaj komentiram? Redko! Ti pa si CELE DNEVE IN NOČI NA TEM PORTALU. POGLEJ SE V OGLEDALO, SAJ SI TI LENUH!

    • stajerc5

     Ah, dej no, “nas” magisterij je danes vreden priblizno toliko kot je se nedolgo tega bila vredna Osnovna sola. Povprasaj malo v NOB golf klubu, kako so ponosni, da so postali generali in direktorji s se nedokoncano OS!

     • Volkhv

      No pa ga naredi!

  • ZatonMesecnikov

   zate je Venezuela pa S. Koreja. Pa Slovenija seveda, kjer džabe cuzaš javni denar, lenčino lena. Pijavka.

   • Volkhv

    ZatonMesecnikov. Ti jebem mater idiot primitivni, kje pa sem napisal, da sem ZA Venezuelo, kaj šele komunizem?! Sem za državo, kjer ljudje imajo dostojno zdravstveno oskrbo in neko normalno plačo za preživeti! Malo preberi, preden napadaš druge ljudi. OK TELE IDIOTSKO?

    • ZatonMesecnikov

     Marš gnida neuka. V Avstriji pa nimajo ljudje zdravstvene oskrbe pa crkujejo na cesti. Pa plače nimajo normale. Ketenčino. Mora birti ravno nek komunizem-socializem, oziroma levičar na oblasti, da je to zagotovljeno ali kaj? .

 • dare326

  Uredništvu: Kdaj se boste navadili prevajati v slovenščino? Iz angleščine se ne prevaja dobesedno. Uporaba “lethal force” ne pomeni uporabe smrtne sile, pač pa bo dovoljeno uporabljati strelno orožje.

  • šmentanamuha

   Zato si ti tu, da pomagaš…

 • Zgornji

  NOT ENOUGH , JUST NOT ENOUGH … !!! ! !!! DONNIE, PLEASE, GIVE A BETTER SHOT !!! ! !!!

 • cosmosjasnovidec

  Od samega začetka okupacije kamelotrajbarske muslimanske golazni nad Europo sem navajal,da je na meje potrebno postaviti mitraljeze ter nesnago muslimansko postrelati,ko napadajo policijo.
  Ampak ne naša policija raje prenaša,da jih muslimanska drhal pretepa.
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!