fbpx

Belgija na preži: Aretirali 21 terorističnih osumljencev, še vedno zaprti vrtci, šole …

Vsakodneven prizor v Belgiji (Foto: epa)

Belgijski policisti so v večih racijah po prestolnici aretirali skupno že 21 osumljencev, v predelu Molenbeek pa je policija streljala na avtomobil in ranila osumljenca. Glavnega osumljenca še niso ujeli, v Bruslju pa ostaja najvišja stopnja nevarnosti napadov.

Podrobnosti o aretiranih še niso znane, tiskovni predstavnik zveznega tožilstva Eric Van Der Sypt pa je med drugim sporočil, da med aretiranimi ni Salaha Abdeslama, brata enega od samomorilskih napadalcev na Pariz pred tednom dni. Abdeslama policija išče vse od terorističnih napadov v Parizu, ki so zahtevali 130 življenj, 352 ljudi pa je bilo ranjenih.

Med racijami v prestolnici in v mestu Charleroi, kjer je mednarodno letališče, policija sicer ni odkrila orožja ali eksploziva, so pa v Molenbeeku streljali na avtomobil z osumljencem, ki je zapeljal proti njim, in ga ranili.

Zaprti vrtci, šole, univerze, podzemna železnica ne obratuje
Belgijski notranji minister Jan Jambon je sporočil, da operacije še ni konec in da še naprej iščejo osumljence. Po njegovih besedah je teroristična grožnja še zmeraj visoka. Prebivalce Bruslja je sicer pozval, naj ne bodo panični, in poudaril, da se mora gospodarsko in socialno življenje nadaljevati.

Oblasti so za Bruselj najvišjo, četrto stopnjo nevarnosti razglasile v soboto in takšno stanje se nadaljuje tudi danes. Zaprti so vrtci, šole in univerze, v mestu prav tako ne obratuje podzemna železnica, odpovedali so športne dogodke in sejme. Od javnega prometa obratujejo tramvaji in avtobusi.

Policija in vojska okrepljeno varujeta sredstva javnega prometa in druga območja. Mesto, ki gosti sedeža EU in zveze Nato, naj bi  nadaljevalo z normalnim delom, kolikor je to v danih razmerah mogoče. Institucije EU so odprte, a veljajo poostreni varnostni ukrepi. Večji dogodki, kot je srečanje evroskupine, bodo potekali kot načrtovano, manjše so odpovedali.

Ali bo najvišja stopnja nevarnosti v Bruslju obstala, bodo na kriznem sestanku, na katerem bodo sodelovali vlada, svet za nacionalno varnost, policija in varnostne oblasti, odločili popoldne.

B. O., STA