fbpx

Belgijskega protiobveščevalca sumijo vohunjenja za Rusijo

Foto: Twitter/iStock

Iz Belgije poročajo, da se je vodja belgijske protiobveščevalne službe Clement Vandenborre znašel v hišnem priporu zaradi sumov, da je vohunil za Rusijo. Nedavno smo poročali, da je Bruselj poln ruskih in kitajskih tajnih agentov.

Po poročanju belgijskega De Morgena, ki se je oprl na vrsto različnih virov, je bil vodja protiobveščevalnega oddelka Belgijske splošne informacijske in varnostne službe (ADIV) umaknjen z delovnega mesta, dokler ne bo zaključena notranja preiskava.

Kontakt osumljenega naj bi bila dvojna agentka za Rusijo
Vandenborre, ki že 40 let dela v belgijski protiobveščevalni službi, je zanikal vse obtožbe. Obtoženi, čigar urad je zapečaten od konca januarja letos, je obtožen vohunjenja za Rusijo na podlagi pisma drugega belgijskega protiobveščevalca. Pismo predvideva, da je Vandenborre med specialno operacijo v Srbiji leta 2016 Srbom omogočil dostop do tajnih informacij. Za Srbkinjo, ki je predstavljala kontakt Vandenborra, se namreč predvideva, da je bila dvojna agentka za Rusijo.

Ruski predsednik Vladimir Putin (Vir: Twitter)

Vodja protiobveščevanja v belgijski obveščevalni službi je prav tako obtožen uničenja zaupnih dokumentov v fizični obliki. Poročilo belgijskega De Morgena obtožbe proti  Vandenborru povezuje z dolgotrajnimi napetostmi znotraj belgijske obveščevalne službe, ki izvirajo iz konfliktov med uradniki iz vojaškega in civilnega okolja in generacijskega razkola, ki vlada med starejšimi operativci in njihovimi mlajšimi kolegi.

Mlajši zaposleni so se pritoževali glede njegovega upravljanja
Medtem ko je v protiobveščevalnem oddelku ADIV-a večinoma civilno osebje, pa je obveščevalni oddelek večinoma popolnjen z vojaškim osebjem. Po poročanju portala European views so se mladi uradniki iz protiobveščevalnega oddelka večkrat pritoževali glede upravljanja le tega s strani Vandenborra. Dolgotrajni boj med obveščevalnim in protiobveščevalnim oddelkom je bil tisti, ki je odločilno vplival na odstop Eddya Testelmansa leta 2016 z mesta vodje protiobveščevalnega oddelka.

Testelmans se je upokojil po tem, ko je osem operativcev iz protiobveščevalnega oddelka, vključno z Vandenborrom, kritiziralo njegovo politiko v pismu, ki so ga naslovili na tedanjega belgijskega obrambnega ministra Stevena Vandeputa. Obtožbe zoper belgijskega protiobveščevalca sicer preiskujeta tudi belgijski zvezni tožilec in odbor, ki nadzoruje obveščevalno službo.

H. M.