Belgijski kmetje s traktorji zavzeli Bruselj

Foto: epa

“Brez kmetov, brez hrane” in “Ne pozabite, kdo skrbi za vašo hrano,” je pisalo na transparentih traktorjev jeznih kmetov, ki so v petek preplavili Belgijsko prestolnico. Več tisoč se jih je namreč udeležilo protesta proti vladnim načrtom za omejitev izpustov dušika iz kmetijstva. 

Konvoji traktorjev so v petek zaustavili promet v Bruslju, ko je na tisoče belgijskih kmetov protestiralo proti načrtom flamske regionalne vlade za omejitev izpustov dušika iz kmetijstva. Kmetijske organizacije so v skupni izjavi zapisale, da bo sporazum o dušiku, kakršen je zdaj, “povzročil družbeno-ekonomski pokol”. Zahtevajo drugačen sporazum, ki bi kmetijskemu sektorju napovedoval boljše obete za prihodnost, pišejo tuji mediji.

V Bruselj se je iz regije Flandrije pripeljalo nekaj tisoč traktorjev, ki so napolnili ulice s kakofonijo hupanja, medtem ko so kmetje izražali jezo zaradi načrtovanih rezov, ki po njihovem mnenju grozijo, da bodo številni od njih ostali brez posla. Nele Kempeneers, tiskovna predstavnica združenja belgijskih kmetov Boerenbond, enega od sindikatov, ki so organizirali protest, je vladne napovedi označila za “gospodarsko in socialna katastrofo”, saj bi morali kmetje na veliko omejiti število živali, nekatere kmetije pa bi se morale enostavno zapreti. Nekateri protestniki so na sprednji del svojih traktorjev nalepili znake in tako izrazili svoje nasprotovanje. “Brez kmetov, brez hrane,” je pisalo na enem, medtem ko je bilo na drugem opozorilo: “Ne pozabite, kdo skrbi za vašo hrano”. 

Posnetki jeznih kmetov in traktorjev na ulicah Bruslja so zaokrožili po spletu, dobili pa so izredno podporo tudi na družbenem omrežju: “Kmetje so paralizirali mesto, saj na tisoče traktorjev protestira proti novim kmetijskim ciljem EU in prisilnemu odkupu kmetij. Niso glasovali za to! Nikoli jim ni bila dana priložnost,” se je glasil komentar ene od uporabnic Twitterja.

https://twitter.com/BernieSpofforth/status/1632310744262885377?s=20

“Današnji množični protesti belgijskih kmetov pred Evropskim parlamentom v Bruslju. EU hoče uničiti evropsko kmetijstvo pod lažnim izgovorom onesnaženosti z dušikom. Nizozemski kmetje se bodo kmalu spet pridružili protestom,” je na vnovične napovedane proteste opozoril profil na Twitterju UK Justice Forum.

https://twitter.com/Justice_forum/status/1632154361320071172?s=20

Lani je flamska vlada predlagala sveženj ukrepov za zmanjšanje onesnaževanja z nitrati. Po poletnem obdobju javnega posvetovanja je prvotni dogovor razpadel. Stranke, ki sestavljajo vladajočo koalicijo, so se ta teden vrnile za pogajalsko mizo, vendar jim ni uspelo doseči dogovora. Načrtovani rezi nepravično bolj obremenjujejo kmetijstvo kot industrijo, trdijo kmetijski sindikati, ki jih podpirajo flamski krščanski demokrati. Podobni protesti so lani potekali na Nizozemskem, potem ko je nizozemska vlada odobrila sporazum, ki je bil namenjen zmanjšanju izpustov dušika za do 70 odstotkov v nekaterih regijah. Intenzivna živinoreja in uporaba gnojil na Nizozemskem in v Belgiji sta prispevali k stopnjam onesnaženosti zemlje in vode z dušikom, ki presegajo pragove emisij, ki jih je določila EU, da bi zmanjšala okoljsko škodo.

Ana Horvat