Nove podrobnosti: “Belgijo smo opozorili na enega izmed bratov, a so nas ignorirali”

Foto: epa

Znana je identiteta dveh napadalcev v Bruslju. Gre za brata Khalida in Brahima el-Bakraouija. Sprva so sicer mislili, da sta se oba razstrelila na letališču, kasneje pa so ugotovili, da se je eden izmed njiju razstrelil, drugi pa je sprožil eksplozijo na podzemni železnici. Tretji napadalec, ki je bil skupaj z bratoma na letališču, je bil najprej na begu, nato so poročali, da so ga aretirali. Zadnja infromacija pa je, da je bil to v bistvu drugi samomorislki napadalec na letališču.

Belgijski medij RTBF je objavil, da sta samomorilska brata stara znanca policije. Kot tretjega napadalca je policija identificirala Najima Laachraouija. Zanj so najprej mislili, da je na begu, nato so mediji poročali, da so ga prijeli, a se je izkazalo, da to ni res, saj je šlo za napačno identifikacijo in da je najverjetneje še vedno na begu. Tudi to novico so zdaj ovrgli, saj je, kot poročajo belgijski in francoski mediji, Najim drugi napadalec, ki se je razstrelil na letališču.

ZADNJE INFORMACIJE O NAPADU
  • S pomočjo DNK-analize so enega izmed napadalcev idenficirali kot Brahima el-Bakraouija, ki je bil rojen v Bruslju.
  • Drugi samomorislki napadalec še ni identificiran.
  • Tretji osumljenec za napad, ki so ga prav tako videli na letališču, je še vedno na begu. Torbo z največjo bombo od treh je pustil na letališču in zbežal. Njegova identiteta uradno še ni znana.
  • Do poškodb zaradi tretje bombe na letališču na srečo ni prišlo, saj so jo nadzorovano detonirali.
  • Do eksplozije na postaji podzemne železnice Maelbeek je prišlo v drugem vagonu, medtem ko je bil vlak še vedno na postaji.
  • Samomorilski napadalec na metroju je bil brat samomorilca na letališču, Khalid el-Bakraoui. Khalid je imel policijsko kartoteko, ki pa ni bila povezana s terorizmom.
  • Ugibanja, da bi v napad lahko bil vpleten tudi Abdeslam, če ga ne bi aretirali, so vse glasnejše.
  • Turški predsednik Erdogan je sporočil, da je Turčija enega izmed napadalcev, brata Brahima, lani julija pridržala, nato pa ga deportirala v Belgijo. Hkrati je zatrdil, da so belgijske oblasti obvestili o tem, da gre za osebo, ki je vojaško aktivna. Belgija naj bi jih po njegovih besedah ignorirala in Brahima spustila na prostost.
  • Najim Laachraoui je drugi napadalec na letališču.

Po poročanju Večernjega lista je policija tekom preiskave v stanovanju Brahima el-Bakraouija v Schaerbeeku na njegovem prenosnem računalniku našla naslednje sporočilo: “Ne vem, kaj naj naredim. Na begu sem, policija me povsod išče. Če se predam, bom končal v zaporu.”

Poleg Laachraouija pa belgijski preiskovalci še vedno iščejo tudi Mohameda Abrinija. Oba naj bi bila sicer tudi prijatelja dolgo iskanega Salaha Abdeslama, odraščala pa sta v Belgiji. Madžarski in drugi preiskovalci pa trdijo, da sta se septembra oba iz Sirije prek Madžarske z migrantskim valom vrnila v Evropo.

Eksploziji na letališču in podzemni železnici v Bruslju sta za seboj pustili več kot 30 mrtvih in okoli 250 ranjenih, kar nekaj jih je še vedno v kritičnem stanju. Odgovornost za napade je prevzela Islamska država, poroča BBC.

Kot še poroča belgijski medij, je eden izmed bratov, Khalid el-Bakraoui, pod lažnim imenom najel stanovanje v belgijski prestolnici, v katerem so nato policisti v protiteroristični akciji pred dnevi ubili enega izmed osumljencev. Med akcijo so policisti v omenjenem stanovanju našli tudi odtis Salaha Abdeslama, glavnega osumljenca za teroristične napade v Parizu, ki so ga sicer aretirali minuli petek.

Neeksplodirana tretja bomba
Bombi na letališču sta na črni torek eksplodirali ob 8. uri zjutraj, terorista pa naj bi ju prevažala v vozičkih za prtljago. Tretjo bombo so našli neeksplodirano in so jo morali uničiti s kontrolirano detonacijo. Eno uro kasneje je počilo še na postaji podzembe železnice Maelbeek, kjer je umrlo 20 ljudi. Belgijski predsednik vlade Charles Michel je včerajšnji torek razglasil za “tragičen dan, ovit v črnino”. Belgija je razglasila teroristični alarm najvišje stopnje.

Identificirana prva žrtev
Medtem so identificirali tudi že prvo žrtev napada na letališču. Adelma Marina Tapia Ruiz je bila Perujka, ki je v Belgiji živela šest let, in mati dveh otrok. Na letališču je skupaj s svojim možem in 3-letnima dvojčicama čakala na vkrcanje na letalo. Njena družina je napad preživela.

Belgija je sicer po napadih razglasila tridnevno žalovanje, medtem ko šole in ostale ustanove ostajajo odprte. Prav tako ne bodo odpovedovali koncertov in drugih prireditev, saj si oblasti želijo, da bi se življenje v Bruslju čim prej vrnilo na stare tirnice. Številne države, kot so ZDA, Velika Britanija in Nizozemska, odsvetujejo potovanja v Bruselj.

Že v torek popoldne je v belgijski prestolnici postopoma stekel mestni promet, ki je bil od jutranjega napada na postajo podzemne železnice v evropski četrti dalje prekinjen. Danes naj bi v mestu normalno vozili tudi hitri vlaki.

Zaprto pa ostaja bruseljsko letališče Zaventem. Leti v Bruselj so v skladu z navodili kontrole zračnega prometa preusmerjeni na okoliška letališča. Slovenski letalski prevoznik Adria Airways bo tako danes letel v Amsterdam, potniki pa lahko vozovnice tudi brezplačno zamenjajo.

M. P., B. O.